ΑΘΗΝΑ
18:47
|
06.02.2023
Ο 85χρονος ποντίφικας έχει επανειλημμένα καταγγείλει πώς η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα «τεράστιο νεκροταφείο».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι θάνατοι μεταναστών στη Μεσόγειο είναι «απαράδεκτοι και σχεδόν πάντα μπορούν να αποφευχθούν», δήλωσε ο Πάπας Φραγκίσκος την Παρασκευή, κάνοντας εκ νέου έκκληση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την περιοχή να αντιμετωπίσουν το ζήτημα με τρόπο «ωφέλιμο για όλους».

Ο 85χρονος ποντίφικας, γιος Ιταλών μεταναστών στην Αργεντινή, μιλάει συχνά για τα δικαιώματα των μεταναστών και έχει επανειλημμένα καταγγείλει πώς η Μεσόγειος έχει μετατραπεί σε ένα «τεράστιο νεκροταφείο».

«Η αδυναμία εξεύρεσης κοινών λύσεων [για τη μετανάστευση] συνεχίζει να οδηγεί σε απαράδεκτες και σχεδόν πάντα αποφευχθείσες απώλειες ζωών, ειδικά στη Μεσόγειο», δήλωσε ο Φραγκίσκος σε ένα μήνυμα προς το Rome Med 2022, μια διάσκεψη εξωτερικής πολιτικής.

Επιμένοντας ότι η μετανάστευση προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να σταματήσει», προέτρεψε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν μια λύση που μπορεί να είναι «ωφέλιμη για όλους, διασφαλίζοντας τόσο την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσο και την κοινή ευημερία».

Η μετανάστευση είναι για χρόνια μια πολιτική καυτή πατάτα στην Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις να καταφεύγουν σε όλο και πιο σκληρές πολιτικές για να προσπαθήσουν να ανακόψουν την εισροή μεταναστών και αιτούντων άσυλο από τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στην Ιταλία, μια από τις πρώτες πράξεις της ακροδεξιάς κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι ήταν η άρνηση να παραλάβει ένα φιλανθρωπικό σκάφος διάσωσης μεταναστών, αναγκάζοντάς το να πάει μέχρι τη Γαλλία και προκαλώντας έξαλλο τσακωμό με το Παρίσι.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, περίπου 136.500 μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη μέσω θαλάσσιων διασταυρώσεων της Μεσογείου φέτος και περισσότεροι από 1.800 έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ατομική ευθύνη και αδρανοποίηση λειτουργίας, η περίληψη της ετοιμότητας του επιτελικού κράτους

Περιορισμός δραστηριοτήτων, μηχανισμὀς 112, τηλεκπαίδευση και τηλεργασία τα εργαλεία του κατά τα άλλα έτοιμου κρατικού μηχανισμού που επιστρατεύει εκ νέου το αφήγημα της ατομικής ευθύνης.
ΣΥΝΑΦΗ

Βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία από τους εργάτες της Cosco

Τουρκία-Συρία: Αγώνας ανεύρεσης επιζώντων στα συντρίμμια-Χιλιάδες νεκροί και τραυματίες

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Είμαστε στο πλευρό των λαών Τουρκίας και Συρίας

Αναμονή 5 μηνών για μία εξέταση στα βρετανικά νοσοκομεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα