ΑΘΗΝΑ
03:14
|
04.05.2024
Ο πρώην υπάλληλος της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε όρκο και του χορηγήθηκε ρωσικό διαβατήριο, δήλωσε ο δικηγόρος του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρώην υπάλληλος της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας) Έντουαρντ Σνόουντεν έδωσε όρκο και του χορηγήθηκε ρωσικό διαβατήριο, δήλωσε την Παρασκευή στο TASS ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα.

«Ναι, έλαβε διαβατήριο. Έδωσε τον όρκο», είπε ο Κουτσερένα απαντώντας σε ερώτηση για το αν έχει δοθεί στον Σνόουντεν ρωσικό διαβατήριο, προσθέτοντας ότι χθες συναντήθηκε προσωπικά με τον Σνόουντεν.

Ο δικηγόρος ανέφερε επίσης ότι η σύζυγος του Σνόουντεν υποβάλλει επί του παρόντος τα απαιτούμενα έγγραφα και για τη ρωσική υπηκοότητα. Ο Σνόουντεν και η Αμερικανίδα ακροβάτης και μπλόγκερ Λίντσεϊ Μιλς παντρεύτηκαν στη Μόσχα το 2017.

Το αμερικανικό διαβατήριο του Σνόουντεν ακυρώθηκε το 2013, αλλά ο Λευκός Οίκος εξήγησε τότε ότι ήταν μια νομική διαδικασία ρουτίνας μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης και το καθεστώς της υπηκοότητάς του παρέμεινε αμετάβλητο.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, δημοσιεύτηκε ένα ρωσικό προεδρικό διάταγμα που ανέφερε ότι ο Σνόουντεν δικαιούνταν να λάβει τη ρωσική υπηκοότητα.

Το 2013, ο Σνόουντεν διέρρευσε πληροφορίες σχετικά με τις μεθόδους ηλεκτρονικής παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης υποκλοπής συνομιλιών ξένων ηγετών.

Διαφεύγοντας τις τιμωρητικές συνέπειες από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, ο Σνόουντεν έστειλε αιτήματα για άσυλο σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. Την 1η Αυγούστου 2014, έλαβε προσωρινή άδεια παραμονής στη Ρωσία και αργότερα του χορηγήθηκε άδεια διαμονής αορίστου χρόνου.

Πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σνόουντεν αντιμετωπίζει δύο κατηγορίες για παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας και κινδυνεύει με φυλάκιση έως και δέκα ετών για κάθε κατηγορία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα