ΑΘΗΝΑ
23:04
|
26.04.2024
Ο ισραηλινός στρατός κατοχής κήρυξε την Χεβρώνα «κλειστή στρατιωτική ζώνη» για να αποτρέψει μια περιοδεία που διοργανώθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο ισραηλινός στρατός κατοχής κήρυξε την Παρασκευή την πόλη της Χεβρώνας «κλειστή στρατιωτική ζώνη» για να αποτρέψει μια περιοδεία που διοργανώθηκε από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη συμμετοχή εκατοντάδων ακτιβιστών στην πόλη, αναφέρει το Middle East Monitor. Αυτή η είδηση έρχεται μια εβδομάδα αφότου οι στρατιώτες κατοχής επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς ακτιβιστές που έδειξαν αλληλεγγύη στους κατοίκους της πόλης ενάντια στις επιθέσεις εποίκων.

Περίπου 300 ακτιβιστές ήρθαν στη Χεβρώνα για να συμμετάσχουν σε μια περιοδεία που διοργάνωσαν 30 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον απόηχο των πρόσφατων επιθέσεων σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς ακτιβιστές στη Χεβρώνα.

Ο στρατός κατοχής ισχυρίστηκε ότι απέκλεισε την πόλη για να «αποτρέψει τις τριβές». Η στρατιωτική κατοχή έχει περιορίσει τη μετακίνηση όσων συμμετέχουν στην ξενάγηση σε στάση λεωφορείου κοντά στο Τζαμί Ιμπραήμι.

Η ξενάγηση οργανώθηκε από τις ισραηλινές οργανώσεις Breaking the Silence, την Ένωση για τα Πολιτικά Δικαιώματα στο Ισραήλ, την Peace Now, την B’Tselem και άλλες οργανώσεις. Η στρατιωτική διαταγή τέθηκε σε ισχύ στις 7 το πρωί πριν φτάσουν οι ακτιβιστές για την περιοδεία.

Σύμφωνα με τον κατοχικό στρατό, η διαταγή επιβολής της κλειστής στρατιωτικής ζώνης εκδίδεται όταν υπάρχει ανάγκη ασφαλείας ή ανάγκη διατήρησης της δημόσιας τάξης και πρέπει να κλείσει συγκεκριμένη περιοχή. Ωστόσο, ο στρατός κατοχής επέτρεψε τη διοργάνωση της περιοδείας για οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην πραγματικότητα την αρνήθηκε εκδίδοντας αυτή τη στρατιωτική διαταγή. Αρκετοί δεξιοί ακτιβιστές διαδήλωσαν κατά των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά από κάλεσμα του ακροδεξιού κινήματος Im Tirtzu.

Οι στρατιώτες κατοχής επιτέθηκαν σε Ισραηλινούς αριστερούς ακτιβιστές στη Χεβρώνα την περασμένη Παρασκευή και ένας από τους στρατιώτες εθεάθη να ρίχνει έναν ακτιβιστή στο έδαφος και να τον γρονθοκοπεί στο πρόσωπο, ενώ ένας άλλος στρατιώτης είπε: «ο [Ιταμάρ] Μπεν-Γκβιρ θα κανονίσει την κατάσταση εδώ.» Ο διοικητής του τάγματος στο οποίο ανήκει ο τελευταίος εξέδωσε απόφαση φυλάκισής του για δέκα ημέρες. Ωστόσο, ο Ισραηλινός διοικητής της Νότιας Διοίκησης, Ελιέζερ Τολεδάνο, αποφάσισε να μειώσει την ποινή φυλάκισης σε έξι ημέρες.

Πριν από δύο εβδομάδες, 40.000 έποικοι συμμετείχαν σε μια περιοδεία στην ίδια περιοχή στη Χεβρώνα όπου πραγματοποιήθηκε η περιοδεία των οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους καθώς και σε Ισραηλινούς στρατιώτες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα