ΑΘΗΝΑ
10:13
|
29.01.2023
Ευθύνες σε δήμο και Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ρίχνει ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου για το θάνατο 11χρονου μαθητή και τον τραυματισμό άλλων δύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στον δήμο Σερρών επιρρίπτει τις ευθύνες ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου στο οποίο σημειώθηκε το μεσημέρι έκρηξη με αποτέλεσμα τον χαμό ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό άλλων δύο μικρότερων μαθητών.

Σε δηλώσεις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος, ανέφερε ότι στη σχολική μονάδα πρόσφατα εγκαταστάθηκε, μέσω ΕΣΠΑ, σύστημα γεωθερμίας για τη θέρμανση του κτιρίου, προκειμένου να αντικαταστήσει τον λέβητα πετρελαίου. Ο ίδιος όπως ανέφερε διαφωνούσε με το εν λόγω έργο, καθώς δεν αποτελούσε πρόταση της σχολικής κοινότητας, τονίζοντας:

«Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δε μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ό,τι γνωρίζω».

Ο Νικόλαος Τσιότσιος τόνισε επίσης πως μολονότι το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο, τελικά ολοκληρώθηκε σε δυόμιση ξεκινώντας τη λειτουργία του πριν 10 μέρες. Ο ίδιος πάντως διευκρίνισε πως «η λέξη λειτουργεί είναι εντός εισαγωγικών γιατί η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία».Πρόσθεσε ακόμη πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται με πετρέλαιο.

Κανένα στήριγμα…

«Δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο» είπε ο διευθυντής αναφερόμενος στην απόφαση του εργολάβου να μεταβεί στο λεβητοστάσιο του σχολείου για εργασίες το περασμένο Σάββατο.

Παρατήρησε επίσης πως τα συνεργεία έρχονταν  «γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν».

«Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία» ανέφερε ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Σερρών. Ο ίδιος κατέληξε επισημαίνοντας:

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη».

Ας σημειωθεί πως το σχολείο θα παραμείνει κλειστό μέχρι νεωτέρας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν σημειώθηκε το μεσημέρι δυνατή έκρηξη στην πίσω πλευρά του σχολείου με αποτέλεσμα να ξηλωθεί και να εκτιναχθεί σε απόσταση 40 μέτρων η βαριά μεταλλική πόρτα του λεβητοστασίου καταπλακώνοντας τον 11χρονο μαθητή και τραυματίζοντάς τον θανάσιμα στο κεφάλι.

Τι είπε ο δήμαρχος Σερρών

Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης διαβεβαίωσε πως οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν.

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την απώλεια του μικρού μαθητή της έκτης τάξης. Η σκέψη μας είναι στην οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των δύο άλλων μαθητών που τραυματίστηκαν από αυτό το τραγικό συμβάν. Η διερεύνηση από την αστυνομία είναι σε εξέλιξη» ανέφερε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης.

Η ανακοίνωση των υπουργείων Εργασίας και Παιδείας

Νωρίτερα τα υπουργεία Εργασίας και Παιδείας είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση, αναφέροντας:

Η τραγική απώλεια του μικρού μαθητή στις Σέρρες μας έχει συγκλονίσει. Η σκέψη μας είναι στους γονείς και την οικογένειά του, καθώς και στις οικογένειες των παιδιών που τραυματίστηκαν.

Είμαστε σε επικοινωνία με τον αρμόδιο για τη λειτουργία του σχολείου Δήμο για να διερευνηθεί τι ακριβώς έχει συμβεί. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγικής απώλειας και να αποδοθούν ευθύνες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΗΠΑ-Μέμφις: Διαλύεται η ειδική μονάδα Scorpion, μετά το ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Θάνατος διαδηλωτή στη Λίμα καθώς η πολιτική κρίση στο Περού συνεχίζεται

Τέσσερις νεκροί από την κακοκαιρία στη Νέα Ζηλανδία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα