ΑΘΗΝΑ
02:38
|
24.04.2024
Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας κήρυξε την αποστολή «απόλυτη επιτυχία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τρεις Κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν στη Γη μετά την ολοκλήρωση μιας εξάμηνης αποστολής στον διαστημικό σταθμό της Κίνας. Οι αστροναύτες έφυγαν για το διάστημα στις 5 Ιουνίου για να επιβλέψουν το τελικό στάδιο κατασκευής του διαστημικού σταθμού Τιανγκόνγκ, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο.

Το πλήρωμα προσγειώθηκε με το διαστημόπλοιο Shenzhou-14 την Κυριακή στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας της Κίνας.

Η διαστημική υπηρεσία της Κίνας κήρυξε την αποστολή «απόλυτη επιτυχία».

Ο διοικητής Τσεν Ντονγκ και οι συνταξιδιώτες του Λίου Γιαν και Κάι Σούτζεϊ δήλωσαν ότι αισθάνονταν καλά μετά την προσγείωση, σε ήχο που μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Το πλήρωμα μεταφέρθηκε έξω από την κάψουλα εξόδου, η οποία προσγειώθηκε λίγο μετά τις 20:00 τοπική ώρα, περίπου εννέα ώρες μετά την αποδέσμευση από τον διαστημικό σταθμό.

Η κυρία Γιανγκ, η πρώτη γυναίκα αστροναύτης της Κίνας, είπε ότι είχε μια αξέχαστη εμπειρία στον διαστημικό σταθμό και «είναι ενθουσιασμένη που επέστρεψε στη μητέρα πατρίδα», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ενώ βρίσκονταν στο διάστημα, οι τρεις αστροναύτες επέβλεψαν την άφιξη της δεύτερης και της τρίτης ενότητας για το Τιανγκόνγκ και πραγματοποίησαν τρεις διαστημικούς περιπάτους για να ελέγξουν και να δοκιμάσουν τις νέες εγκαταστάσεις.

Ένα νέο πλήρωμα τριών Κινέζων αστροναυτών έφτασε στον διαστημικό σταθμό για να πραγματοποιήσει την πρώτη παράδοση του πληρώματος σε τροχιά την Τετάρτη.

Το νέο πλήρωμα απογειώθηκε με το διαστημόπλοιο Shenzhou-15 από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Jiuquan στην έρημο Γκόμπι στη βορειοδυτική Κίνα και θα παραμείνουν στον σταθμό για έξι μήνες.

Θα είναι το δεύτερο μόνιμα κατοικημένο διαστημικό φυλάκιο, μετά τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπό την ηγεσία της Nasa από τον οποίο η Κίνα αποκλείστηκε το 2011.

Είναι η τελευταία από τις 11 αποστολές που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση του σταθμού που αναμένεται να λειτουργήσει σε περίπου μια δεκαετία και να εκτελέσει πειράματα σε σχεδόν μηδενική βαρύτητα.

Το νέο πλήρωμα θα επικεντρωθεί στην εγκατάσταση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων γύρω από τον διαστημικό σταθμό, δήλωσε εκπρόσωπος της China Manned Space Administration.

Η Κίνα είναι μόνο η τρίτη χώρα στην ιστορία που έχει στείλει πάνω από δύο αστροναύτες στο διάστημα και έχει κατασκευάσει διαστημικό σταθμό, μετά τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

Ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ , ή «Ουράνιο Παλάτι», είναι ο νέος μόνιμος διαστημικός σταθμός της Κίνας. Η χώρα έχει εκτοξεύσει στο παρελθόν δύο προσωρινούς δοκιμαστικούς διαστημικούς σταθμούς, που ονομάζονται Τιανγκόνγκ -1 και Τιανγκόνγκ -2.

Κατά την επόμενη δεκαετία λειτουργίας του Τιανγκόνγκ, η Κίνα αναμένεται να εκτελεί δύο αποστολές με πλήρωμα στον σταθμό κάθε χρόνο.

Η Κίνα άνοιξε τη διαδικασία επιλογής αστροναυτών για μελλοντικές αποστολές σε αιτούντες από τις «ειδικές διοικητικές περιοχές» του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν αποκλειστεί.

Η ασιατική χώρα έβαλε τον πρώτο της δορυφόρο σε τροχιά το 1970 – καθώς πέρασε από τεράστιες διακοπές που προκλήθηκαν από την Πολιτιστική Επανάσταση.

Τα τελευταία 10 χρόνια, η Κίνα έχει εκτοξεύσει περισσότερους από 200 πυραύλους.

Έχει ήδη στείλει μια μη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη, που ονομάζεται Chang’e 5, για τη συλλογή και την επιστροφή δειγμάτων βράχου. Τοποθέτησε μια κινεζική σημαία στη σεληνιακή επιφάνεια – η οποία ήταν εσκεμμένα μεγαλύτερη από τις προηγούμενες σημαίες των ΗΠΑ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Κυκλοφορικές ρυθμίσεις Πέμπτη και Παρασκευή λόγω Ολυμπιακής Φλόγας

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα