ΑΘΗΝΑ
04:26
|
28.04.2024
Εγκρίθηκε επί της αρχής στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκρίθηκε επί της αρχής στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής το κατατεθέν νομοσχέδιο για την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ με τίτλο «Διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών, κυβερνοασφάλεια και προστασία προσωπικών δεδομένων πολιτών».

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε μόνο με τις ψήφους των μελών της κυβερνώσας παράταξης της Νέας Δημοκρατίας.  Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν το σχέδιο νόμου εκτός από την Ελληνική Λύση που επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα συνεχιστεί τώρα επί των άρθρων.

Κατά τη σημερινή επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή οι φορείς που είχαν κληθεί εξέφρασαν στη μεγάλη τους πλειοψηφία ενστάσεις και επιφυλάξεις. Ειδικότερα, κριτική άσκησαν ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) Χρήστος Ράμμος καθώς και ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Δημήτρης Βερβεσός.

«Μας χωρίζει άβυσσος», δήλωσε ο κ. Βερβεσός κάνοντας λόγο για επικοινωνιακή διαχείριση της υπόθεσης από πλευράς κυβέρνησης.

Εκ μέρους της ΑΔΑΕ, ο κ. Ράμμος διαφώνησε με αρκετές διατάξεις, όπως εκείνη που αφορά στην απόφαση για την άρση των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας που παραμένει σε δύο εισαγγελείς με τον έναν εντός ΕΥΠ και μάλιστα χωρίς να υπάρχει αιτιολόγηση, έστω και απόρρητη.

Η Ένωση Εισαγγελέων εκτίμησε ότι οι διατάξεις για το απόρρητο κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ενώ οι δικαστικοί ζήτησαν όπως ο Πρόεδρος της Βουλής προβλέπεται να δίνει άδεια για παρακολούθηση πολιτικών, να δίνει ανώτατος δικαστικός άδεια για παρακολούθηση δικαστικών.

Οι εισηγητές αγορήτες της αντιπολίτευσης τόνισαν στην πλειονότητά τους την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών, καθώς -όπως υποστήριξαν- το νομοσχέδιο δεν διασφαλίζει συνταγματικές πρόνοιες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τις ατομικές ελευθερίες.

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών συνεχίζεται με τις αποκαλύψεις της εφημερίδας «Documento», οι οποίες έφεραν στη δημοσιότητα τέταρτη λίστα παράνομων παρακολουθήσεων, με 25 άτομα υπό παρακολούθηση, ανάμεσα στα οποία οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων: ο Κωνσταντίνος Φλώρος (αρχηγός ΓΕΕΘΑ), ο Χαράλαμπος Λαλούσης (αρχηγός ΓΕΣ) και ο Θοδωρής Λάγιος (ΓΔΑΕΕ).

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Ανδρουλάκης: «Επί Κυριάκου Μητσοτάκη η Ελλάδα πήρε το “πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα” ακρίβειας»

Βελόπουλος: Προσβλητικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη για καλές θέσεις εργασίας και υψηλές αμοιβές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα