ΑΘΗΝΑ
11:06
|
29.01.2023
Η επίθεση οργάνωσης και ομάδων ενόπλων την περασμένη βδομάδα στην ανατολική πόλη Κισίσε έχει βυθίσει στο πένθος κοινότητες της επαρχίας Βόρειο Κίβου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε νεότερο απολογισμό θυμάτων της εν ψυχρώ σφαγής εκατοντάδων αμάχων προέβησαν σήμερα οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό σε σχέση με την επίθεση οργάνωσης και ομάδων ενόπλων στις 29 Νοέμβρη στην ανατολική πόλη Κισίσε που βρίσκεται στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει 272 νεκρούς ενώ ο προηγούμενος απολογισμός ανέφερε περίπου 50 θύματα.

Ο Κογκολέζος υπουργός Βιομηχανίας και πρώην κυβερνήτης της επαρχίας Βόρειου Κίβου, Ζουλιέν Παλουκού, εκτίμησε ότι οι νεκροί είναι «γύρω στους 300» και επέρριψε την ευθύνη για τη σφαγή στην ένοπλη αντικυβερνητική οργάνωση M23, η οποία ωστόσο όχι μόνον αρνείται κάθε ανάμιξη αλλά επιρρίπτει την ευθύνη της σφαγής σε ένοπλες ομάδες και παρακρατικές οργανώσεις που συνεργάζονται με τις αρχές της ΛΔ Κονγκό.

Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι έλαβαν πληροφορίες για «μεγάλο αριθμό» αμάχων που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ της M23 και μελών μιας τοπικής πολιτοφυλακής στην Κισίσε στις 29 Νοεμβρίου. Δεν έδωσαν όμως κάποιον απολογισμό.

Οι ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό και η M23, μια οργάνωση η ηγεσία της οποίας προέρχεται από την εθνότητα των Τούτσι, συγκρούονται εδώ και χρόνια σε μία επαρχία πλούσια σε ορυκτό και άλλο φυσικό πλούτο.

Σήμερα έληξε η περίοδος τριήμερου εθνικού πένθους που επιβλήθηκε με απόφαση της κυβέρνησης της ΛΔ Κονγκό.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Λεωφορείο στο Περού έπεσε σε γκρεμό, σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 άτομα

Ο πρώην στρατηγός Πετρ Πάβελ κέρδισε τις εκλογές στην Τσεχία

ΗΠΑ-Μέμφις: Διαλύεται η ειδική μονάδα Scorpion, μετά το ξυλοδαρμό του Τάιρ Νίκολς

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα