ΑΘΗΝΑ
04:52
|
02.05.2024
Συνελήφθη ο αστυνομικός που φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο κατά την καταδίωξη. Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για το νέο κρούσμα αστυνομικής βίας σε βάρος Ρομ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί ο σοβαρός τραυματισμός ενός 16χρονου Ρομά από αστυνομικό που τον πυροβόλησε στο κεφάλι επειδή δεν πλήρωσε καύσιμα αξίας 20 ευρώ σε βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο έφηβος νοσηλεύεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, δίνοντας μάχη για τη ζωή μετά τη σφαίρα που δέχθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής καταδίωξης γύρω στη 1.00 τα ξημερώματα, σε μία υπόθεση που θυμίζει την δολοφονία του Νίκου Σαμπάνη στο Πέρασμα τον περασμένο Οκτώβριο.

Ανακοινώσεις από ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ΠΑΜΕ

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά (ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ) και αναρτήθηκε στο λογαριασμό της στο Facebook. Αναφέρει μεταξύ άλλων:

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά στο Πέραμα και παραμονή της οδυνηρής επετείου της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο 16χρονος Ρομ Κώστας Φραγκούλης παλεύει για τη ζωή του μετά από σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι από αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ κατά τη διάρκεια καταδίωξης χθες τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη. Η επανάληψη και η συστηματικότητα των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα νεαρά άτομα της Ρομά κοινότητας καθιστά πλέον προφανές ότι δεν μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για συστημικό πρόβλημα αυθαίρετης αστυνομικής βίας η οποία πλήττει ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

«Ένας 16χρονος παλεύει για τη ζωή του επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ βενζίνη. Οι αστυνομικές δυνάμεις τον καταδίκασαν σε θάνατο για μισό μπιτόνι καύσιμα», τονίζει το ΠΑΜΕ επισημαίνοντας: 

«Οι δυνάμεις καταστολής έχουν αποθρασυνθεί τελείως για να εκπληρώσουν τις εντολές τους: Ο εχθρός είναι ο λαός.Το εξοργιστικό περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Έρχεται να προστεθεί στην αντίστοιχη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα και στη σπασμένη πόρτα μιας συνταξιούχου που πήγαν να της πάρουν το σπίτι για χρέη στην κάρτα της.

Οι δυνάμεις καταστολής προετοιμάζονται και ακονίζουν τα νύχια τους, όσο στη χώρα μας απλώνεται η ανέχεια από την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, τον πληθωρισμό στα ύψη. Μπορεί κανείς να προβλέψει τί θα γίνει αν αύριο στη θέση του 16χρονου, βρεθεί μια μάνα που δεν θα πληρώσει ένα από τα βρεφικά γάλατα που φυλάσσονται με αντικλεπτικά στα σούπερ μάρκετ.

Δεν θα το ανεχτούμε!

Δεν ανεχόμαστε οι δυνάμεις καταστολής να βαράνε στο ψαχνό!

Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες σε αυτόν που σημάδεψε το κεφάλι του 16χρονου, και σε όποιους του έδωσαν τη δυνατότητα να το κάνει.

Ο φόβος που θέλουν να σπείρουν να γίνει ποτάμι οργής και να παρασύρει αυτούς και τη σαπίλα τους».

Πώς έγινε ο σοβαρός τραυματισμός

Μόλις απομακρύνθηκε ο έφηβος από το βενζινάδικο επί της οδού Μοναστηρίου δίχως να πληρώσει, ειδοποιήθηκε η αστυνομία, η οποία εντόπισε και καταδίωξε το όχημα για αρκετά χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν έφτασε στη Συμμαχική οδό, ο νεαρός προσπάθησε να εμβολίσει το περιπολικό – όπως υποστηρίζει η αστυνομία – ενώ οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ, πυροβολώντας τουλάχιστον τέσσερις φορές, σύμφωνα με πληροφορίες. Το αυτοκίνητο τελικά ακινητοποιήθηκε καθώς προσέκρουσε σε τοιχίο.

Ο 16χρονος Ρομ, πατέρας ενός παιδιού 1,5 χρονών υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο όπου του αφαίρεσαν μία σφαίρα από το κεφάλι.

Ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ ο οποίος φέρεται να πυροβόλησε τον 16χρονο οδηγό συνελήφθη και αύριο αναμένεται να οδηγηθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για τα περαιτέρω, αναφέρει το grtimes.gr.

Για το περιστατικό η ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ. Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Οργισμένοι οι συγγενείς

Συγγενείς του 16χρονου παραμένουν συγκεντρωμένοι έξω από το νοσοκομείο. «Για το παιδί οι γιατροί μας είπαν ότι του έβγαλαν τη σφαίρα από το κεφάλι, αλλά λένε ότι κρέμεται η ζωή του από μία κλωστή. Δεν ξέρω αν δεν θέλουν να μας το πούνε, μπορεί και να είναι νεκρό το παιδί», ανέφερε ένας από τους συγκεντρωμένους.

«Το παιδί πήγε να βάλει βενζίνη, τίποτα δεν έκανε», πρόσθεσε. «Και τι έγινε που δεν πλήρωσε, έπρεπε να τον σκοτώσουν; Πάρτου τον αριθμό, κάντου καταγγελία, έκανε ένα λάθος. Πρέπει να το σκοτώσουνε;».

«Πρόκειται για τρώση σημαντικών σημείων του εγκεφάλου. Αφαιρέθηκε η σφαίρα μετά από πολύωρη επέμβαση, όμως η ζωή του κρέμεται στην κυριολεξία από μια κλωστή», ανέφερε κατόπιν επικοινωνίας με τους θεράποντες γιατρούς ο δικηγόρος της οικογένειας, Θεόφιλος Αλεξόπουλος.

«Δεν υπήρξε απολύτως καμία ενέργεια του παιδιού κατά των αστυνομικών», τόνισε, ενώ χαρακτήρισε τελείως ανυπόστατες τις αναφορές για απόπειρα εμβολισμού της μοτοσυκλέτας της ομάδας ΔΙΑΣ. Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, το παιδί το μόνο που ήθελε ήταν να αποφύγει τη σύλληψη δεδομένου ότι είχε μόλις κάνει μια κλοπή ευτελούς αξίας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξόπουλο, οι αστυνομικοί γνώριζαν ακριβώς για ποιο λόγο τον καταδιώκουν, ενώ όπως εξήγησε, η σφαίρα διαπέρασε το πίσω τζάμι του αγροτικού αυτοκινήτου, το οποίο ήταν διάφανο και φαινόταν ακριβώς ο οδηγός, και διαπέρασε στη συνέχεια το προσκέφαλο του καθίσματος, πριν χτυπήσει τον νέο στο κεφάλι.

Επεισόδια στο Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, επεισόδια μεταξύ Ρομά και αστυνομικών πραγματοποιήθηκαν έξω από το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στην Θεσσαλονίκη όπου νοσηλεύεται ο 16χρονος δίνοντας μάχη για τη ζωή του.

Οι συγκεντρωμένοι κινήθηκαν κατά διμοιρίας των ματ που βρισκόταν στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, πετώντας αντικείμενα με τις δυνάμεις των ματ να απαντούν με χρήση χημικών και με κρότου λάμψης.

Παρευρισκόμενοι ζήτησαν από τους αστυνομικούς να απομακρυνθούν από την περιοχή καθώς προκαλούν με τη στάση τους, αίτημα που έγινε αποδεκτό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα