ΑΘΗΝΑ
10:32
|
02.11.2024
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι οι διατάξεις του νέου κώδικα ήταν «καταστροφή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας ενέκρινε τον νέο ποινικό κώδικα που θα τιμωρεί το σεξ εκτός γάμου με φυλάκιση έως και ενός έτους. Είναι μέρος μιας σειράς αλλαγών που οι επικριτές λένε ότι διαβρώνουν τα δικαιώματα των ανθρώπων.

Ο νέος ποινικός κώδικας δεν θα τεθεί σε ισχύ για άλλα τρία χρόνια. Περιλαμβάνει επίσης απαγόρευση προσβολής του προέδρου και οποιαδήποτε αντίρρηση εναντίον της κρατικής ιδεολογίας.

Διαδηλωτές πραγματοποίησαν μικρές συγκεντρώσεις έξω από το κοινοβούλιο στην Τζακάρτα αυτή την εβδομάδα.

Ο κώδικας – ο οποίος θα ισχύει τόσο για τους Ινδονήσιους όσο και για τους αλλοδαπούς – περιλαμβάνει αρκετούς νόμους περί «ηθικής» που καθιστούν παράνομο για ανύπαντρα ζευγάρια να ζουν μαζί και να κάνουν σεξ.

Ομάδες για τα δικαιώματα λένε ότι αυτό επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες, τα LGBT άτομα και τις εθνικές μειονότητες στη χώρα.

Ο σύντροφος ή οι γονείς ενός ατόμου μπορούν να το αναφέρουν για το αδίκημα της σεξουαλικής επαφής εκτός γάμου. Η μοιχεία θα είναι επίσης αδίκημα για το οποίο οι άνθρωποι μπορούν να φυλακιστούν.

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα λένε ότι ο νέος κώδικας καταστέλλει επίσης την πολιτική έκφραση και περιορίζει τη θρησκευτική ελευθερία.

Υπάρχουν τώρα έξι νόμοι περί βλασφημίας στον κώδικα, συμπεριλαμβανομένης της αποστασίας – αποκήρυξης θρησκείας. Για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία της, η Ινδονησία θα καταστήσει παράνομο να πείσει κάποιον να είναι άπιστος. Νέα άρθρα του κώδικα καθιστούν επίσης παράνομη την προσβολή του προέδρου ή την έκφραση γνώμης ενάντια στην εθνική ιδεολογία.

Ωστόσο, οι νομοθέτες είπαν ότι πρόσθεσαν υπεράσπιση για την ελευθερία του λόγου και τις διαμαρτυρίες που έγιναν για το «δημόσιο συμφέρον».

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την Τρίτη δήλωσε ότι οι διατάξεις του νέου κώδικα ήταν «καταστροφή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η διευθύντρια της ομάδας για τα δικαιώματα στην Ασία, Ελαίν Πίρσον δήλωσε ότι ήταν «ένα τεράστιο πισωγύρισμα για μια χώρα που προσπάθησε να απεικονιστεί ως μια σύγχρονη μουσουλμανική δημοκρατία».

Ο ερευνητής της ομάδας με έδρα την Τζακάρτα, Αντρέας Χαρσόνο, είπε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ζευγάρια στην Ινδονησία χωρίς πιστοποιητικά γάμου «ιδιαίτερα μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών ή των μουσουλμάνων σε αγροτικές περιοχές» που είχαν παντρευτεί σε συγκεκριμένες θρησκευτικές τελετές.

«Αυτοί οι άνθρωποι θεωρητικά θα παραβιάζουν το νόμο καθώς η συμβίωση θα μπορούσε να τιμωρηθεί έως και έξι μήνες φυλάκιση», είπε o Χαρσόνο.

Η Ινδονησία δεν είναι κοσμικό κράτος. Ο αθεϊσμός είναι απαγορευμένος- τεχνικά πρέπει να ακολουθείτε μία από τις έξι καθορισμένες θρησκείες. Είναι λοιπόν ένα πολυθρησκειακό κράτος με επίσημη ιδεολογία, το Πανκασιλα, το οποίο δεν δίνει προτεραιότητα σε καμία πίστη έναντι άλλων. Αυτή ήταν η ιδέα του ηγέτη της Ινδονησίας μετά την ανεξαρτησία Σουκάρνο, να αποθαρρύνει μεγάλα τμήματα του αρχιπελάγους όπου οι μουσουλμάνοι δεν αποτελούν πλειοψηφία από το να αποχωριστούν.

Αλλά από την πτώση του Σουχάρτο – που κατέστειλε ανελέητα τις πολιτικές ισλαμικές ομάδες – υπάρχει αυξανόμενη κινητοποίηση γύρω από τις ισλαμικές αξίες, η αίσθηση ότι το Ισλάμ απειλείται από εξωτερικές επιρροές και περισσότερος συντηρητισμός σε πολλές περιοχές του νησιού της Ιάβας, όπου ζουν περισσότεροι από τους μισούς Ινδονήσιους.

Τα πολιτικά κόμματα έχουν ανταποκριθεί σε αυτό και ζήτησαν αυστηρότερους νόμους για τα ήθη της αστυνομίας.

Πολλές ισλαμικές ομάδες πολιτών στην Ινδονησία πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή στη διαμόρφωση της δημόσιας πολιτικής τα τελευταία χρόνια.

Οι νομοθέτες επαίνεσαν την Τρίτη το επίτευγμα της ψήφισης ενός νέου ποινικού κώδικα, ο οποίος δεν είχε αναθεωρηθεί διεξοδικά από τότε που η Ινδονησία ανεξαρτητοποιήθηκε από την ολλανδική κυριαρχία.

Ένα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019, αλλά πυροδότησε πανεθνικές διαμαρτυρίες με δεκάδες χιλιάδες να συμμετάσχουν σε διαδηλώσεις. Πολλοί, μεταξύ των οποίων φοιτητές, βγήκαν αυτή την εβδομάδα να διαδηλώσουν στους δρόμους, ενώ σημειώθηκαν συγκρούσεις με την αστυνομία στην πρωτεύουσα Τζακάρτα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις

Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: Εκλογές ναι, Δημοκρατία όχι

Στο Τζιμπουτί το Σαββατοκύριακο, η υπουργική σύνοδος Τουρκίας-Αφρικής

Ξαφνική επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα