ΑΘΗΝΑ
09:23
|
23.04.2024
Την αντίδραση του Κιέβου προκάλεσε η χθεσινή άρνηση της Ουγγαρίας να συμμετέχει στην αποστολή της E.E. για την εκπαίδευση δυνάμεων του ουκρανικού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ουγγαρία δεν σχεδιάζει να εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες γιατί πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει τη σύγκρουση στη γειτονική χώρα, δήλωσε χθες Δευτέρα, ο υπουργός Διμερούς Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών και Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Ουγγαρίας, σε σχέση με τη συμμετοχή ορισμένων άλλων χωρών στην εκπαιδευτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον ουκρανικό στρατό.

«Οι Ουκρανοί στρατιώτες εκπαιδεύονται σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν θα γίνει από την Ουγγαρία. Αρνηθήκαμε. Θέλουμε να απομακρυνθούμε από τον πόλεμο και να κατευθυνθούμε προς την ειρήνη», έγραψε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Όλεχ Νικολένκο, εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, απάντησε στην Βαρσοβία, τονίζοντας ότι εάν η Ουγγαρία θέλει ειρήνη, θα μπορούσε να ξεκινήσει καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

«Εάν η Ουγγαρία είναι τόσο πρόθυμη να προχωρήσει προς την ειρήνη, θα μπορούσε να ξεκινήσει καλώντας τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο. Λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των συναντήσεων με Ρώσους εκπροσώπους, η ευκαιρία για ένα τέτοιο βήμα θα έπρεπε να είχε ήδη βρεθεί», ανέφερε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, δήλωσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας ότι περισσότεροι από χίλιοι Ουκρανοί στρατιώτες είχαν ήδη εκπαιδευτεί ως μέρος της εκπαιδευτικής αποστολής της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Η πρωτοβουλία, για την οποία θα διατεθούν 106,7 εκατομμύρια δολάρια, προβλέπει την εκπαίδευση 15.000 Ουκρανών στρατιωτικών κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Η εκπαίδευσή τους θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία, τη Γερμανία και μια σειρά από άλλες χώρες.

Η Ουγγαρία δήλωσε από την αρχή ότι δεν θα συμμετάσχει σε αυτή την αποστολή και δεν θα παράσχει χρηματοδότηση για αυτήν, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα τηρεί αρνητική στάση στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στον ουκρανικό στρατό και αρνείται να εξασφαλίσει τη διέλευση του μέσω του εδάφους της από άλλες χώρες, επικαλούμενη ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Τι συζητά με την Ουκρανία η κυβέρνηση;

Σε Κουβέιτ και Κατάρ πάει ο Γεραπετρίτης

Αβάσιμες οι κατηγορίες του Ισραήλ κατά της UNRWA λέει ανεξάρτητη επιτροπή

Στην Ουρουγουάη η Σακελλαροπούλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα