ΑΘΗΝΑ
16:16
|
16.04.2024
Το Ηνωμένο Βασίλειο «υπνοβατεί» προς μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων και η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει τους αγρότες, προειδοποίησε η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αν και κάποιοι Βρετανοί επιμένουν να τα πετούν στον βασιλιά τους, τα αυγά αποτέλεσαν το πρώτο προϊόν στο οποίο παρουσιάστηκε σημαντικό πρόβλημα εφοδιασμού στον Ηνωμένο Βασίλειο. Σήμερα, η Εθνική Ένωση Αγροτών του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε λόγο για υπαρκτό κίνδυνο γενίκευσης των ελλείψεων τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων λιανικής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο «υπνοβατεί» προς μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων και η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει για να βοηθήσει τους αγρότες, προειδοποίησε η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU).

Οι αποδόσεις της ντομάτας και άλλων καλλιεργειών πιθανότατα θα σημειώσουν αρνητικό ρεκόρ φέτος, ανέφερε η NFU, ενώ εκτιμά πως υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν προβλήματα εφοδιασμού, όπως φαίνεται να συμβαίνει ήδη με τα αυγά.

Το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων, των λιπασμάτων και των ζωοτροφών βάζει τους αγρότες υπό σοβαρή πίεση, πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια «πολύ ανθεκτική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων».

Ορισμένα σούπερ μάρκετ, ωστόσο, εκδίδουν δελτίο για τις πωλήσεις αυγών αφού πολλοί παραγωγοί μείωσαν ή διέκοψαν την παραγωγή, λόγω της αύξησης του κόστους, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε και από το ξέσπασμα γρίπης των πτηνών.

Σύμφωνα με την NFU, οι αποδόσεις σε ενεργοβόρες καλλιέργειες, όπως οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα αχλάδια είναι πιθανό να φτάσουν φέτος στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985, που ξεκίνησε να τηρείται αρχείο.

Ανέφερε επίσης ότι οι τιμές του γάλακτος είναι πιθανό να βρεθούν κάτω από το κόστος παραγωγής, ενώ οι κτηνοτρόφοι σκέφτονται να μειώσουν τον αριθμό των αγελάδων που εκτρέφουν.

Η αύξηση του κόστους οφείλεται, είπε η NFU, στον υπερτριπλασιασμό των τιμών των λιπασμάτων γαπό το 2019 και στην κατά 75% αύξηση του κόστους των ζωοτροφών και του ντίζελ.

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η γραφειοκρατία του Brexit και οι ελλείψεις εργαζομένων αποτελούν επίσης παράγοντες, πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της NFU, Μινέτ Μπάτερς, δήλωσε ότι τα βρετανικά τρόφιμα βρίσκονται «υπό απειλή» με το μέλλον των βρετανικών προμηθειών φρούτων και λαχανικών να είναι επισφαλείς.

Οι ήδη υψηλές τιμές των τροφίμων είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν περαιτέρω εάν αυτά γίνουν δυσεύρετα, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4.

«Το ζήτημα είναι να δώσει προτεραιότητα η κυβέρνηση στην επισιτιστική ασφάλεια, και αν αποτύχει, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μεγαλύτερη αντίθεση στην παραγωγή μας, εξάρτηση από περισσότερες εισαγωγές και απλώς ανύπαρκτη διαθεσιμότητα», είπε.

«Είμαστε αυτάρκεις σε αυγά – ήταν μια τεράστια επιτυχία – και φέτος έχουμε 320 εκατομμύρια λιγότερα αυγά από την ίδια περίοδο πέρυσι».

Ωστόσο, ο Άντριου Όπι, διευθυντής τροφίμων και βιωσιμότητας στο British Retail Consortium, είπε ότι οι λιανοπωλητές έχουν συνηθίσει να διαχειρίζονται τις πιέσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

«Τα σούπερ μάρκετ προμηθεύονται και θα συνεχίσουν να προμηθεύονται τη συντριπτική πλειονότητα των τροφίμων τους από το Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουν ότι πρέπει να πληρώσουν ένα βιώσιμο τίμημα στους αγρότες», παρότι αντιμετωπίζουν πρόσθετο κόστος, είπε.

Αν και ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων τις τέσσερις εβδομάδες έως τις 27 Νοεμβρίου ήταν 14,6%, υποχωρώντας κατά 0,1% από το υψηλό ρεκόρ του Οκτωβρίου. Αυτό το 0,1% αποτελεί και την πρώτη φορά που ο πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων επιβραδύνθηκε τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η πανδημία του κορωνοϊού αύξησαν τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας και των καυσίμων τον τελευταίο χρόνο, επηρεάζοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις.

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, με το κόστος των βασικών προϊόντων όπως το γάλα, το τυρί και τα αυγά να αυξάνεται.

Ο Στηβ Ντρέσερ, το αφεντικό της Grocery Insight, είπε στο BBC ότι η μεγάλη πρόκληση αφορά τη διάθεση των καταναλωτών.

«Η εστίαση των πελατών είναι στην εξοικονόμηση χρημάτων και τα τοπικά τρόφιμα έχουν γενικά υψηλότερη τιμή, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο», είπε.

Είπε ότι η άνοδος των τιμών σήμανε ότι η γεωργία «δέχτηκε πραγματικό χτύπημα φέτος».

Και συνέχισε: «Η επισιτιστική ασφάλεια είναι ολοένα και πιο σημαντική, όπως είδαμε κατά τη διάρκεια των περιορισμών του lockdown και μάλιστα την περίοδο μετά που οδήγησε σε άδεια ράφια».

«Είναι σαφές ότι αντιμετωπίζουμε πραγματικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού μας και ως έθνος, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε την αγροτική μας κοινότητα, ειδικά καθώς το Brexit έχει δυσκολέψει τα πράγματα σχετικά με την εισαγωγή τροφίμων».

Η NFU προέτρεψε την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αγρότες που απομακρύνονται από τις δραστηριότητές τους, λέγοντας ότι υπάρχουν επί του παρόντος 7.000 λιγότερες εγγεγραμμένες γεωργικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό,τι το 2019.

Η ένωση αγροτών ζητά από τους υπουργούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο παροχής έκτακτης υποστήριξης στους παραγωγούς αυγών, δεδομένης της πρόσφατης αναστάτωσης που προέκυψε.

Η NFU είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να άρει το ανώτατο όριο για τους εποχικούς εργαζομένους από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να δημιουργήσει έναν νέο στόχο «επισιτιστικής ασφάλειας» για να διασφαλίσει ότι θα παράγεται επαρκής ποσότητα τροφίμων για την εγχώρια αγορά.

Ένας εκπρόσωπος του Τμήματος Περιβάλλοντος Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA) δήλωσε: «Ο υψηλός βαθμός επισιτιστικής ασφάλειας βασίζεται στον εφοδιασμό από διαφορετικές πηγές· ισχυρή εγχώρια παραγωγή καθώς και εισαγωγές μέσω σταθερών εμπορικών οδών».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τακτική επαφή με τους αγρότες και ότι ο υπουργός Τροφίμων και Γεωργίας θα συναντηθεί με επιχειρήσεις της βιομηχανίας αυγών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα