ΑΘΗΝΑ
00:12
|
02.05.2024
Πρόκειται για το εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρίας ημιαγωγών, TSMC, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ στον τομέα των ημιαγωγών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το εργοστάσιο της ταϊβανέζικης εταιρίας ημιαγωγών, TSMC, που είναι μία από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ και η μεγαλύτερη στην πολιτεία της Αριζόνα επισκέπτονται απόψε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ινδοαμερικανός ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Micron, Σαντζάι Μεχρότρα, που σχεδιάζει να αναβαθμίσει το ύψος της επένδυσης στα 40 από τα αρχικώς 12  δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος με την εμφάνισή του στο νέο εργοστάσιο της εταιρίας στο Φοίνιξ της Αριζόνας σχεδιάζει να διαλαλήσει την πολιτική αυτάρκειας υπέρ των αμερικανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας όπως είναι η πολυεθνική εταιρία Apple ώστε να εξασφαλίσει την πρόσβασή τους σε επαρκή αποθέματα ημιαγωγών, που είναι κρίσιμοι για την παραγωγή έξυπνων κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρικών αυτοκινήτων, μαχητικών αεροσκαφών, κ.α.

Η υπουργός Οικονομίας της Ταϊβάν, Ουάνγκ Μέι Χούα, τόνισε πως η παρουσία του Αμερικανού Προέδρου στο νέο εργοστάσιο μίας ταϊβανέζικης εταιρίας αναδεικνύει τη σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη επένδυση. Προέβλεψε δε πως το νέο τεράστιο εργοστάσιο θα διαμορφώσει «μία καλή σχέση εφοδιασμού με τις ΗΠΑ».

Ο ιδρυτής της εταιρίας ημιαγωγών TSMC, Μόρις Τσανγκ, δήλωσε την περασμένη βδομάδα, ότι η εταιρία του σχεδιάζει να παράγει πιο προηγμένους ημιαγωγούς, τεχνολογίας «3-nanometre» σημαντικά ανώτερους από αυτούς που είχαν σχεδιάσει αρχικά.

Η ταϊβανέζικη εταιρία ξεκίνησε την ανέγερση του πρώτου μεγάλου εργοστασίου ημιαγωγών στην Αριζόνα στα μέσα του 2021 και σήμερα ξεκινά την ανέγερση και δεύτερου.

Δύο από τους πρώτους μεγαλύτερους πελάτες των δύο εργοστασίων θεωρούνται οι κολοσσοί τεχνολογίας Apple και Nvidia.

Petition · Apple publicly commit to work with Nvidia on drivers for Mac OS  10.14 · Change.org

Η Ταϊβάν έχει κυρίαρχη θέση στην αγορά των κατασκευαστών ημιαγωγών. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρίας να κάνει μία επένδυση δεκάδων δις. δολαρίων στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία προκαλεί δυσαρέσκεια σε ένα μέρος του πολιτικού κόσμου στην Ταϊβάν καθώς θεωρείται πως με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν οι εξαγωγές ημιαγωγών της εταιρίας (που θεωρείται «ραχοκοκαλιά» της ταϊβανέζικης οικονομίας) στις αγορές των ΗΠΑ και τις άλλες διεθνείς αγορές.

Το νομοσχέδιο «CHIPS and Science Act» που υπέγραψε στις αρχές Αυγούστου ο πρόεδρος Μπάιντεν προέβλεπε τη διάθεση πολλών δισεκατομμυρίων προκειμένου να δελεάσει τους κατασκευαστές να παράγουν τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μικροτσίπ τους στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, ο εν λόγω νόμος περιλαμβάνει 52,7 δισ. δολάρια σε δάνεια, επιχορηγήσεις και άλλα κίνητρα, καθώς και επιπλέον εκπτώσεις φόρου πολλών δισ. για να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στην κατασκευή ημιαγωγών στη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην απεργία της Πρωτομαγιάς

Ο Γκαλεάνο στο Σικάγο, η Εργατική Πρωτομαγιά και κυνηγετικές ιστορίες για εργάτες

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φοιτητές κατέλαβαν και το Χάμιλτον Χολ του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Ν.Υόρκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα