ΑΘΗΝΑ
01:13
|
03.05.2024
«Κανείς δεν θα ανακρίνει Ισραηλινούς στρατιώτες» λέει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera υπέβαλε επίσημη καταγγελία για την δολοφονία της Σιρίν Αμπού Ακλέχ, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, συνοδευόμενο από τον φάκελο μιας εξάμηνης έρευνας που συγκεντρώνει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και νέο υλικό.

Σύμφωνα με το δίκτυο έχουν προκύψει νέα στοιχεία, μαρτυρίες και βίντεο που στοιχειοθετούν ακόμα πιο βάσιμα τον ισχυρισμό ότι η Παλαιστινιοαμερικανή δημοσιογράφος η οποία πυροβολήθηκε ενώ κάλυπτε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στην Τζενίν στις 11 Μαΐου, έπεσε νεκρή από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής.

«Ο ισχυρισμός των ισραηλινών αρχών ότι η Σιρίν σκοτώθηκε κατά λάθος κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών είναι εντελώς αβάσιμος», ανέφερε το κανάλι.

Το αίτημα που υποβλήθηκε στο ΔΠΔ παρουσιάζεται «στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επίθεσης στο Al Jazeera και σε δημοσιογράφους στην Παλαιστίνη», δήλωσε ο Ρόντνει Ντίξον, δικηγόρος του Al Jazeera, αναφερόμενος σε περιστατικά όπως η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του δικτύου στη Γάζα στις 15 Μαΐου του 2021.

Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λάπιντ, από την πλευρά του, δήλωσε πως κανείς δεν θα ανακρίνει Ισραηλινούς στρατιώτες. «Κανείς δεν θα ανακρίνει στρατιώτες του Ισραηλινού Στρατού και κανείς δεν θα μας κάνει κήρυγμα για τα ήθη της μάχης, σίγουρα όχι το δίκτυο Al Jazeera», είπε χαρακτηριστικά.

Για το τυπικό, οποιοσδήποτε – άτομο ή ομάδα – μπορεί να υποβάλει καταγγελία στον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αλλά το δικαστήριο με έδρα τη Χάγη δεν έχει καμία υποχρέωση να αναλάβει την υπόθεση, εκτός και αν κρίνει για το αντίθετο. Οι δικαστές αποφασίζουν εάν θα επιτρέψουν μια προκαταρκτική έρευνα από τον εισαγγελέα, η οποία στη συνέχεια μπορεί να ακολουθηθεί από επίσημη έρευνα και, εάν δικαιολογείται, κατηγορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΠΔ ξεκίνησε πέρυσι μια έρευνα για εγκλήματα πολέμου στα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά το Ισραήλ δεν είναι μέλος του και αμφισβητεί τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής την Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα