ΑΘΗΝΑ
00:15
|
19.04.2024
«Δεν έχουμε ούτε τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε, ούτε την παραγωγικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «χαμένη δεκαετία» ανάπτυξης, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της πτώσης των επιχειρηματικών επενδύσεων και των ελλείψεων εργαζομένων, προειδοποίησε μια κορυφαία ομάδα επιχειρηματικών λόμπι.

Μαζί με μια ζοφερή οικονομική πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε χθες, η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) δήλωσε ότι τα τρία τέταρτα των εταιρειών αγωνίζονται για να βρουν εργαζομένους με τις δεξιότητες που χρειάζονται. Ζήτησε αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική, συμπεριλαμβανομένου ενός πιο ευέλικτου μεταναστευτικού συστήματος και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση των επενδύσεων.

«Η Βρετανία βρίσκεται σε στασιμοπληθωρισμό – με εκτοξευόμενο πληθωρισμό, αρνητική ανάπτυξη, πτώση της παραγωγικότητας και των επιχειρηματικών επενδύσεων. Οι εταιρείες βλέπουν πιθανές ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά η έλλειψη «λόγων να πιστεύουν» κόντρα στον αντίθετο άνεμο, τις αναγκάζει να σταματήσουν τις επενδύσεις τους για το 2023», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της CBI, Τόνι Ντάνκερ.

«Θα δούμε μια χαμένη δεκαετία ανάπτυξης εάν δεν ληφθούν μέτρα. Το ΑΕΠ είναι ένας απλό πολλαπλάσιο δύο παραγόντων: των ανθρώπων και της παραγωγικότητάς τους. Αλλά δεν έχουμε τους ανθρώπους που χρειαζόμαστε, ούτε την παραγωγικότητα», πρόσθεσε ο Ντάνκερ.

Το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τροφίμων οδήγησε τον πληθωρισμό σε υψηλό 41 ετών τον Οκτώβριο. Οι εκτεταμένες απεργίες έχουν γίνει ο κανόνας τους τελευταίους μήνες, καθώς οι εργαζόμενοι αισθάνονται τις επιπτώσεις της αύξησης του κόστους ζωής.

Σε σχέση με τις απεργίες, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος, Ναντίμ Ζαχάουι δήλωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση εξετάζει την χρησιμοποίηση του στρατού για να διατηρήσει τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι προοπτικές για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου το επόμενο έτος είναι μεταξύ των χαμηλότερων ανάμεσα στις προηγμένες χώρες που καλύπτονται από την πρόβλεψη της CBI, με μόνο το γερμανικό ΑΕΠ να αναμένεται να πέσει με ελαφρώς ταχύτερο ρυθμό. Η Γερμανία έχει αισθανθεί την πλήρη ισχύ της ενεργειακής κρίσης που ξέσπασε μετά την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Το CBI αναμένει ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,4% το 2023 — μια σημαντική υποβάθμιση από την ανάπτυξη 1% που προέβλεπε τον Ιούνιο. Η οικονομία προβλέπεται να ανακάμψει στα προ του Covid μεγέθη μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2024.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της CBI, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί σταδιακά το επόμενο έτος, αλλά θα παραμείνει σημαντικά πάνω από τον στόχο του 2% της Τράπεζας της Αγγλίας για το 2023 και θα οδηγήσει σε ετήσια μείωση των καταναλωτικών δαπανών.

Ο όμιλος αναμένει ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις θα μειωθούν από τα μέσα του επόμενου έτους, φτάνοντας στο 9% κάτω από το προ-πανδημικό επίπεδο στο τέλος του 2024. Η παραγωγή ανά εργαζόμενο αναμένεται να παραμείνει 2% κάτω από την «ήδη αδύναμη» προ Covid παραγωγικότητα, είπε η CBI.

«Αν και είναι παρηγορητικό το γεγονός ότι η επερχόμενη ύφεση θα είναι ρηχή, είναι ανησυχητικό ότι η μακροπρόθεσμη αδυναμία στην παραγωγικότητα και στις επιχειρηματικές επενδύσεις εμπεδώνεται», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της CBI, Αλπές Παλέχα. «Δεν αποτελεί καλό οιωνό για το βιοτικό επίπεδο και την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί μακροπρόθεσμα».

Ο όμιλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις επενδύσεων με μόνιμα φορολογικά κίνητρα, τα οποία εκτιμά ότι θα ξεκλειδώσουν επιπλέον επενδύσεις κεφαλαίων ύψους 50 δισεκατομμυρίων λιρών (61,4 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε άλλη μια δεκαετία όπου τόσο [οι επενδύσεις όσο και η παραγωγικότητα] θα είναι στάσιμες», είπε ο Ντάνκερ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το WFP έστειλε στη Γάζα κονσέρβες με…σκουλήκια

Βρέθηκε η 16χρονη Χριστίνα που είχε χαθεί στη Θεσσαλονίκη

Νεκρός σε δυστύχημα ο επιτελάρχης του στρατού της Κένυας

Σύλληψη Πολωνού για σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα