ΑΘΗΝΑ
23:46
|
26.04.2024
Δύο ακτιβιστές άνοιξαν μετά πανό που έγραφαν «Ultima Generazione - Χωρίς αέριο και χωρίς άνθρακα» έξω από την είσοδο του κτιρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές πέταξαν μπογιές στην είσοδο της αριστοκρατικής όπερας La Scala του Μιλάνου την Τετάρτη, μέρος μιας σειράς πρόσφατων διαδηλώσεων σε όλη την Ευρώπη για να εστιάσουν την προσοχή στην κλιματική αλλαγή.

Η διαμαρτυρία νωρίς το πρωί ήρθε ενόψει του γκαλά εγκαινίων της νέας σεζόν το βράδυ της Τετάρτης, με προγραμματισμένη την παράσταση «Μπορίς Γκοντούνοφ».

Πέντε ακτιβιστές για το κλίμα από την ομάδα Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) πέταξαν κουβάδες με μπογιά στην πρόσοψη του κτιρίου και μέσα στη στοά λίγο μετά τις 7:30 π.μ. τοπική ώρα, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP στο σημείο.

Δύο άτομα άνοιξαν πανό που έγραφαν «Ultima Generazione – Χωρίς αέριο και χωρίς άνθρακα».

«Αποφασίσαμε να βάψουμε τη Σκάλα με μπογιά για να ζητήσουμε από τους πολιτικούς που θα παρακολουθήσουν την παράσταση απόψε να βγάλουν το κεφάλι τους από την άμμο και να παρέμβουν για να σώσουν τον πληθυσμό», έγραψε η οργάνωση Ultima Generazione σε μια δήλωση.

Η αστυνομία έφτασε γρήγορα στο πεδίο δράσης- όπου έντονο ροζ, μπλε ηλεκτρίκ και τιρκουάζ μπογιές είχαν πιτσιλιστεί στο πεζοδρόμιο- και οι ακτιβιστές συνελήφθησαν και μεταφέρθηκαν με αστυνομικά αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια, μια ομάδα καθαριστών από τη Σκάλα άρχισε να καθαρίζει κτίριο και το μη μόνιμο χρώμα φάνηκε να έχει αφαιρεθεί εντελώς.

Η Ultima Generazione κάλεσε την Ιταλία να επενδύσει περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.

«Για να αποτρέψει τη δυστυχία του λαού της και να προστατεύσει τους ανθρώπους, τα σπίτια και τις επιχειρήσεις, που κινδυνεύουν από ολοένα και συχνότερες πλημμύρες και καύσωνες, η κυβέρνηση πρέπει να δράσει τώρα», υποστήριξε η οργάνωση, αναφερόμενη στην κατολίσθηση του περασμένου μήνα που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές στο νησί Ίσκια και σκότωσε 12 ανθρώπους.

Πιο πρόσφατα, ακτιβιστές για το κλίμα έχουν βάλει στο στόχαστρο έργα τέχνης μέσα σε μουσεία σε όλη την Ευρώπη σε διαμαρτυρίες που λένε ότι έχουν σχεδιαστεί όχι για να βλάψουν τα έργα τέχνης αλλά για να εστιάσουν την προσοχή στην περιβαλλοντική καταστροφή.

Έχουν στοχεύσει αριστουργήματα όπως το «Κορίτσι με ένα μαργαριταρένιο σκουλαρίκι» του Βερμέερ στο μουσείο Mauritshuis της Χάγης, το «Ζωή και Θάνατος» του Κλιμτ στο Leopold Museum της Βιέννης ή τα πασίγνωστα «Χρυσάνθεμα» του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, πετώντας σούπα ή άλλα φαγητά στις κορνίζες των έργων τέχνης.

Τον περασμένο μήνα σε μια έκθεση στο Μιλάνο, κάλυψαν με αλεύρι ένα αυτοκίνητο που είχε ξαναβάψει ο Άντι Γόρχουολ.

Στο βραδινό γκαλά εγκαινίων της Σκάλας αναμένεται να παρευρεθούν η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα