ΑΘΗΝΑ
20:41
|
24.04.2024
Ο πολωνός ακροδεξιός δολοφόνος του κομμουνιστή ηγέτη και αγωνιστή εναντίον του απαρτχάιντ Κρις Χάνι, αφέθηκε ελεύθερος αφού εξέτισε 30χρόνια ισόβιας κάθειρξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Γιάνους Βάλους, ένας ακροδεξιός εξτρεμιστής που δολοφόνησε τον Νοτιοαφρικανό ηγέτη κατά του απαρτχάιντ Κρις Χάνι πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, δήλωσαν οι αρχές την Τετάρτη.

Πολωνός πολίτης που μετανάστευσε στη Νότια Αφρική το 1981, ο Βάλους, 69 ετών, ελευθερώθηκε υπό όρους από το Συνταγματικό Δικαστήριο στα τέλη Νοεμβρίου, αφού εξέτισε σχεδόν 30 χρόνια ισόβιας κάθειρξης για τη δολοφονία του κομμουνιστή ηγέτη Κρις Χάνι.

Η απόφαση έχει προκαλέσει οργή και πυροδότησε διαδηλώσεις στους δρόμους στη Νότια Αφρική, όπου ορισμένοι λένε ότι η προοπτική της απελευθέρωσης του Βάλους άνοιξε ξανά τις βαθιές πληγές της φυλετικής ανισότητας.

Η υπό όρους αποφυλάκισή του τίθεται σε ισχύ από τις 7 Δεκεμβρίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Σωφρονιστικών Υπηρεσιών.

«Θα εκτίσει δύο χρόνια υπό κοινοτικές διορθώσεις σύμφωνα με το καθεστώς αποφυλάκισης με το οποίο αποφυλακίστηκε», ανέφερε.

Ο Βάλους αρχικά αναμενόταν να αποφυλακιστεί την περασμένη εβδομάδα, αλλά εισήχθη σε νοσοκομείο αφού μαχαιρώθηκε από έναν συγκρατούμενο του. Οι αρχές είπαν ότι πήρε εξιτήριο την Τετάρτη.

Ο Χάνι, ο οποίος ήταν υψηλόβαθμο μέλος του κυβερνώντος πλέον Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου και επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, πυροβολήθηκε έξω από το σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ το 1993.

Η δολοφονία του πυροδότησε ταραχές σε εθνικό επίπεδο που απείλησαν να εκτροχιάσουν τη μετάβαση της Νότιας Αφρικής στην πολυφυλετική δημοκρατία μετά από δεκαετίες κυριαρχίας της λευκής μειονότητας υπό το απαρτχάιντ.

“Ο δράστης Βάλους έχει επιπλωθεί με τους όρους αποφυλάκισής του… Εάν παραβιάσει τους όρους, θα επιστραφεί σε σωφρονιστικό κέντρο”, ανέφερε το υπουργείο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριψε αίτηση ανάσχεσης των εργασιών του flyover

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα