ΑΘΗΝΑ
08:05
|
25.04.2024
Η επίσκεψη του Σι προκαλεί το έντονο ενδιαφέρον των ΗΠΑ που βλέπουν τον στενό σύμμαχό τους να αυξάνει τη συνεργασία με τον γεωπολιτικό τους αντίπαλο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με «γεμάτες» τις αποσκευές του μεταξύ άλλων με επιταγές για διμερείς συμφωνίες αξίας περίπου 29 δις. δολαρίων έφθασε σήμερα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στην πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη χώρα από το 2016 στο κάδρο κλιμάκωσης των τριβών ανάμεσα στο Ριάντ και την Ουάσιγκτον.

Το στολισμένο (με κινέζικες και σαουδαραβικές σημαίες) Ριάντ και η θερμή υποδοχή που έγινε στον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ προκάλεσε, όπως αναμενόταν την έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Εικόνα

Ο εκπρόσωπος του «Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, έσπευσε απόψε να «προειδοποιήσει» πως η Κίνα επιδιώκει την διεύρυνση της επιρροής της παγκοσμίως και κυρίως στην (γεωπολιτικά και ενεργειακά ενδιαφέρουσα) περιοχή της Μέσης Ανατολής, λες και οι ΗΠΑ κάνουν κάτι διαφορετικό.

«Είμαστε ενήμεροι για την προσπάθεια της Κίνας να επεκτείνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο. Η Μέση Ανατολή είναι βεβαίως μία από αυτές τις περιοχές που θέλουν να αυξήσουν την επιρροή τους» διαπίστωσε ο Κίρμπι, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «έχουν εστιάσει στην εταιρική τους σχέση με χώρες της περιοχής». Και κατέληξε: «Η Σαουδική Αραβία είναι ένας από τους στρατηγικούς μας εταίρους στην περιοχή εδώ και 80 χρόνια και η εταιρική σχέση συνεχίζεται. Δεν ζητάμε από τις χώρες να διαλέξουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα».

Ο Πρόεδρος Σι, που ολοκληρώνει την επίσκεψή του στην Σαουδική Αραβία το Σάββατο, 10 Δεκέμβρη, αναμένεται να παραστεί σήμερα στη σύνοδο Κίνας και χωρών του «Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου» στο Ριάντ και την Παρασκευή θα συμμετάσχει στην πρώτη σινο-αραβική Σύνοδο Κορυφής που προετοιμάζεται εδώ και τουλάχιστον μία διετία και πραγματοποιείται 18 χρόνια μετά το πρώτο Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας-Αραβικών Χωρών το 2004.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Η έναρξη της μετα-αμερικανικής εποχής στη Μέση Ανατολή

Την παραίτηση Νετανιάχου θέλει η Νάνσι Πελόζι

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα