ΑΘΗΝΑ
10:19
|
03.05.2024
Η πρώην αντιπρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ απέδωσε την καταδίκη της «σε ένα παράλληλο κράτος και τη μαφία».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αργεντινή καταδίκασε την Τρίτη την πρώην αντιπρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ σε έξι χρόνια φυλάκιση για το αδίκημα της «δόλιας διοίκησης» σε μια υπόθεση σχετικά με την κατεύθυνση οδικών έργων στην νότια επαρχία της Σάντα Κρουζ κατά τη διάρκεια της προεδρίας της (περίοδος 2007-2015) και την περίοδο του πρώην προέδρου Νέστορ Κίρχνερ (2003-2007).

Το Προφορικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο του Μπουένος Άιρες αποφάσισε «να καταδικάσει την Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ σε έξι χρόνια φυλάκιση και ειδικό διαρκή αποκλεισμό από την υπηρέτηση οποιασδήποτε δημόσιας θέσης, επειδή την έκρινε ποινικά υπεύθυνη για το έγκλημα της δολιοφθοράς εις βάρος της δημόσιας διοίκησης», διάβασε ο δικαστής Ροδρίγο Γκιμένες Ουριμπούρου κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

Η πρώην αντιπρόεδρος Φερνάντες δε Κίρχνερ, η οποία αντιμετώπιζε αίτημα για ποινή φυλάκισης 12 ετών και ειδικό αποκλεισμό από την άσκηση δημόσιας θέσης για τα εγκλήματα της παράνομης συναναστροφής και της απάτης, κατόπιν αιτήματος των εισαγγελέων Ντιέγκο Λουτσιάνι και Σέρτζιο Μόλα, μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας, επομένως η ποινή δεν είναι οριστική.

Μετά από τρεισήμισι χρόνια δίκης, το δικαστήριο καταδίκασε επίσης σε έξι χρόνια φυλάκιση τον επιχειρηματία Λάζαρο Μπαέζ, του οποίου η εταιρεία, η Austral Construcciones, έλαβε τα 51 έργα δημοσίων έργων που ερευνήθηκαν κατά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών.

Στους υπόλοιπους από τους 11 κατηγορούμενους της υπόθεσης επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από τρία χρόνια και έξι μήνες έως έξι χρόνια.

Δεδομένων των προσδοκιών που γεννά η ποινή σε βάρος του πρώην προέδρου ως ο σημαντικότερος πολιτικός ηγέτης της χώρας, τα ομοσπονδιακά δικαστήρια της πρωτεύουσας της Αργεντινής έχουν περιφραχτεί από την προηγούμενη μέρα.

Μεγάλη επιχείρηση ασφαλείας αναπτύχθηκε από το πρωί της Τρίτης, με την παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για τον έλεγχο του εσωτερικού του Μεγάρου της Δικαιοσύνης και του δικαστηρίου όπου αναγνώστηκε η ποινή και της αστυνομίας της πόλης του Μπουένος Άιρες, υπεύθυνη για την επίβλεψη του εξωτερικού .

Από την άλλη, η πρώην αντιπρόεδρος της Αργεντινής υποστηρίζει ότι η ποινή φυλάκισης 6 ετών και ο αποκλεισμός της είχαν προδιαγραφεί εκ των προτέρων.

«Αυτή η πρόταση ήταν ήδη προδιαγεγραμμένη», είπε η πρώην αντιπρόεδρος (2007-2015) την Τρίτη αφού άκουσε την ποινή στο γραφείο της στη Γερουσία.

Η Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρχνερ, η οποία μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της ετυμηγορίας ενώπιον του Ομοσπονδιακού Επιμελητηρίου Ποινικών Ακυρώσεων, οπότε η ποινή δεν είναι τελεσίδικη, απέδωσε την καταδίκη της «σε ένα παράλληλο κράτος και τη μαφία».

Στην επιχειρηματολογία της, η αντιπρόεδρος διάβασε το άρθρο 143, που αναφέρεται στο αδίκημα της δόλιας διοίκησης για το οποίο καταδικάστηκε και διαβεβαίωσε ότι η ιδέα ήταν να την καταδικάσουν «όπως τελικά έκαναν σήμερα».

Στην αρχή της επιχειρηματολογίας της, η πρώην αντιπρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής «δεν έχει τη διαχείριση των νόμων για τον Προϋπολογισμό, τους οποίους εγκρίνουν βουλευτές και γερουσιαστές».

«Το περίεργο είναι ότι λένε ότι διέπραξα το έγκλημα μέσω της κύρωσης των νόμων και κατά την εκτέλεση και διαχείριση του προϋπολογισμού του Έθνους σε έργα που εκτελούνται στην επαρχία της Σάντα Κρουζ», παρατήρησε.

Υπό αυτή την έννοια, η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε από το Προφορικό Ομοσπονδιακό Ποινικό Δικαστήριο Νο. 2 του Μπουένος Άιρες προέρχεται από «ένα παρακρατικό σύστημα που αποφασίζει για τη ζωή, την κληρονομιά και την ελευθερία και έξω από τα εκλογικά αποτελέσματα», είπε ο επίσης πρόεδρος της Γερουσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα