Την απέλαση των δημοσιογράφων του Al Jazeera από το Ισραήλ ζήτησε ο προαλειφόμενος υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, μια μέρα μετά την προσφυγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την δολοφονία της Σιρίν Αμπού Ακλέχ.
«Το Al Jazeera είναι ένα αντισημιτικό δίκτυο προπαγάνδας που εργάζεται εναντίον του Ισραήλ στον κόσμο», έγραψε στο Twitter, ο σύμμαχος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου που ηγείται του ακροδεξιού Εβραϊκού Κόμματος του «Θρησκευτικού Σιωνισμού».
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν ζήτησε επίσης την απόσυρση της άδειας εργασίας των ρεπόρτερ του Al Jazeera στη χώρα.
«Περιμένω από το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης να ανακαλέσει τα διαπιστευτήρια των δημοσιογράφων και ρεπόρτερ του Al Jazeera που βρίσκονται στο Ισραήλ», ανέφερε.
Σε δήλωσή του, χθες Τρίτη, το Al Jazeera ανέφερε ότι η αγωγή του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη, περιλαμβάνει «νέα στοιχεία μαρτύρων και βίντεο» που δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Αμπού Ακλέχ και οι συνάδελφοί της πυροβολήθηκαν απευθείας από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Κατοχής.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Γραφείο του Εισαγγελέα επιβεβαιώνουν, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι δεν σημειώθηκε ανταλλαγή πυρών στην περιοχή όπου βρισκόταν η Σιρίν, αλλά ότι εκτός από το ότι η ισραηλινές δυνάμεις κατοχής πυροβόλησαν απευθείας εναντίον της», είπε το Αλ Τζαζίρα.
Ο απερχόμενος Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει καμία ανάκριση στρατιωτών του στρατού σε σχέση με τον θάνατο της δημοσιογράφου.
Η 51χρονη Σιρίν Αμπού Ακλέχ, μια Παλαιστίνιο-Αμερικανίδα δημοσιογράφος, σκοτώθηκε στις 11 Μαΐου και το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι πυροβολήθηκε στο κεφάλι ενώ κάλυπτε μια ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη.
Τον Σεπτέμβριο, ο ισραηλινός στρατός παραδέχτηκε ότι η δημοσιογράφος πιθανότατα σκοτώθηκε από «λάθος» πυροβολισμούς ενός Ισραηλινού στρατιώτη.
Αρκετά κορυφαία πρακτορεία μέσων ενημέρωσης, όπως το Al Jazeera, το CNN, το Associated Press, η Washington Post και οι New York Times, διεξήγαγαν τις δικές τους έρευνες, οι οποίες κατέληξαν ότι ο Abu Akleh σκοτώθηκε από ισραηλινή σφαίρα.