ΑΘΗΝΑ
15:36
|
19.04.2024
Ο έκπτωτος (με απόφαση του Κογκρέσου) πρόεδρος συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής Περιφέρειας της Λίμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το περουβιανό κογκρέσο ψήφισε την αποπομπή του 53χρονου Προέδρου της χώρας, Πέδρο Καστίγιο, από το αξίωμά του και την αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, λίγη ώρα αφότου ο ηγέτης προσπάθησε με πραξικοπηματικό τρόπο να διαλύσει τη βουλή για να εμποδίσει την καθαίρεσή του.

Η απόφαση του κογκρέσου για την αποπομπή του Καστίγιο για λόγους «μόνιμης ηθικής ανικανότητας» ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία: 101 ψήφους υπέρ έναντι έξι κατά και 10 αποχές.Ο πρόεδρος του Κογκρέσου κάλεσε στη συνέχεια την αντιπρόεδρο της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε προκειμένου να την ορκίσει απόψε πρόεδρο του Περού.

Λίγο πριν τις 10.00 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε πως ο έκπτωτος πρόεδρος συνελήφθη από την Αστυνομία και κρατείται στα κεντρικά γραφεία της Αστυνομικής Περιφέρειας της Λίμα.

Πριν την ψηφοφορία ο αμφιλεγόμενος Πρόεδρος ανακοίνωσε τον διορισμό «κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης» και ζήτησε από το επόμενο κογκρέσο να προχωρήσει στη σύνταξη νέου συντάγματος.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Καστίγιο είπε πως θα κυβερνούσε με διάταγμα και διέταξε την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Υποστήριξε επίσης πως θα προχωρούσε σε άμεση αντικατάσταση της ηγεσίας του δικαστικού συστήματος, της αστυνομίας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Λίγο μετά το διάγγελμά του, παραιτήθηκαν τέσσερις υπουργοί (συμπεριλαμβανομένων αυτών του υπουργείου Εξωτερικών και της Οικονομίας) και ο αρχηγός του ΓΕΣ του περουβιανού στρατού. Οι ενέργειες αυτές έγιναν κατά την τρίτη προσπάθεια του κογκρέσου να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του.

Το ανεξάρτητο «Γραφείο του Συνηγόρου του Πολίτη» στην πρωτεύτουσα του Περού, Λίμα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν την ψηφοφορία στο Κογκρέσο, εκτίμησε ότι μετά από «χρόνια δημοκρατίας» το Περού «βρίσκεται εν μέσω συνταγματικής κατάρρευσης που δεν μπορεί παρά να αποκληθεί πραξικόπημα». Ο «Συνήγορος του Πολίτη» κάλεσε τον Καστίγιο να παραιτηθεί και να παραδοθεί στις δικαστικές αρχές.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα των Άνδεων διαδραματίζονται σε μία βεβαρυμμένη περίοδο κατά την οποία οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν να επιβιώσουν απέναντι στην χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 50 ετών. Δραματική είναι η κατάσταση και αρκετών μικρομεσαίων κτηνοτροφικών μονάδων που αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους στη φύση ενώ οι πτηνοτρόφοι υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημιές και σημαντικές απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο μετά την επιδημία γρίπης πτηνών που σκότωσε δεκάδες χιλιάδες πτηνά. Μέσα σε όλα αυτά, το Περού βιώνει ένα πέμπτο μεγάλο κύμα κρουσμάτων κορονοϊού Covid-19.

Τον περασμένο μήνα, έρευνα του Ιδρύματος Περουβιανών Μελετών κατέγραψε πως το 86% των Περουβιανών πολιτών είναι απογοητευμένο από τη στάση του Κογκρέσου στην παρούσα κρίση και μόλις το 10% εγκρίνει τις αποφάσεις του.

Δυσαρεστημένη είναι η πλειοψηφία του περουβιανού λαού και με τον Πρόεδρο Καστίγιο καθώς το 61% αποδοκιμάζει τις αποφάσεις του και το 31% τις εγκρίνει.

Διαφορές στη στάση των Περουβιανών πολιτών υπάρχουν ανάλογα με το εάν ζουν σε αστικά κέντρα όπως η πρωτεύουσα Λίμα ή στην περιφέρεια. Έντονα δυσαρεστημένοι είναι οι πρωτευουσιάνοι ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι αγροτικών περιοχών στην περιφέρεια επιθυμούν να ολοκληρώσει ο Καστίγιο την θητεία του με την ελπίδα πως θα υλοποιήσει κάποιες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.

Ο Καστίγιο, γιος δύο αναλφάβητων αγροτών, δάσκαλος δημοτικού σχολείου και επικεφαλής σωματείου, διακρίθηκε στη νικηφόρα απεργία δασκάλων του 2017. Κέρδισε τις εκλογές απέναντι στην ακροδεξιά Κέικο Φουτζιμόρι, κόρη του πρώην δικτάτορα Αλμπέρτο Φουτζιμόρι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

«Φτηνά, θυμωμένα, αποτελεσματικά»: Πώς τα επίγεια μη επανδρωμένα σκάφη ενσωματώθηκαν στη ζώνη του πολέμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα