ΑΘΗΝΑ
20:28
|
28.04.2024
Η μεσολάβηση των δύο αραβικών χωρών μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έγινε στο ανώτατο επίπεδο αναδεικνύοντας τις δυνατότητες Άμπου Ντάμπι και Ριάντ σε ρόλο «γεφυροποιού».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με τη μεσολάβηση των ηγετών Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κατέστη δυνατή η σημερινή ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, εν προκειμένω, της Αμερικανίδας μπασκεμπολίστριας Μπρίντνεϊ Γκρίνερ και του Ρώσου, απόστρατου στρατιωτικού επί ΕΣΣΔ, Βίκτορ Μπουτ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα τα υπουργεία Εξωτερικών αμφοτέρων χωρών τονίζεται πως από τη μεριά των ΗΑΕ μεσολάβησε ο Πρόεδρος σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ αλ Ναχγιάν και από τη μεριά της Σαουδικής Αραβίας ο πρωθυπουργός και πρίγκηπας διάδοχος στο θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Στην κοινή ανακοίνωση τονίζεται πως η επιτυχία της μεσολάβησής τους αντανακλά «ην αμοιβαία και σθεναρή φιλία» όχι μόνον ανάμεσα στις δύο χώρες αλλά και εκάστης με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Επισήμαναν την σημασία του ρόλου που έπαιξαν οι δύο ηγέτες για την «προώθηση διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών» αναδεικνύοντας τις δυνατότητες που μπορούν να παίξουν οι ισχυρότερες χώρες της Αραβικής Χερσονήσου σε διπλωματικό επίπεδο σε μία περίοδο έντονης αμερικανο-ρωσικής γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στο φόντο του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Άσαντ καλεί σε αραβική αλληλεγγύη για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή

Tα νομικά του σχεδίου Ανάν: Τι φοβερό μας μαθαίνουν για την Ελλάδα και την Κύπρο

Η Λατινική Αμερική συμμετέχει στην 5η διάσκεψη του Συνδέσμου Κοινοβουλευτικών για το Αλ Κουντς

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συζητά νέο πρόγραμμα δανείων με την επικεφαλής του ΔΝΤ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα