ΑΘΗΝΑ
06:18
|
19.05.2024
Καταδικάστηκε για «πόλεμο εναντίον του Θεού» επειδή φέρεται να επιτέθηκε σε αξιωματικό ασφαλείας με μαχαίρι κατά τη διάρκεια αποκλεισμού δρόμου στην Τεχεράνη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Ιράν ανακοίνωσε επίσημα την πρώτη δημόσια εκτέλεση πολίτη που καταδικάστηκε για φερόμενο έγκλημα κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίζονται στη χώρα εδώ και τρεις μήνες.

Ο άνδρας που εκτελέστηκε αναγνωρίστηκε, σήμερα Πέμπτη, από τον επίσημο ιστότοπο ειδήσεων του ιρανικού δικαστικού σώματος ως Μοχσέν Σεκάρι και όπως αναφέρεται καταδικάστηκε για «πόλεμο εναντίον του Θεού» επειδή φέρεται να επιτέθηκε, με μαχαίρι, σε αξιωματικό ασφαλείας κατά τη διάρκεια αποκλεισμού ενός δρόμου στην πρωτεύουσα Τεχεράνη.

Επιδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία οι ιρανικές αρχές έχουν δεσμευτεί να ερευνήσουν υποθέσεις που συνδέονται με τις «ταραχές» –όπως συχνά περιγράφουν περιστατικά που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις– στελέχη της δικαστικής εξουσίας επιχαίρουν ότι μεσολάβησε μόλις ένας μήνας από την πρώτη δικαστική συνεδρίαση για την υπόθεση, έως την εκτέλεση του κατηγορούμενου.

Ο 23χρονος Μοχσέν Σεκάρι, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών μέσων, συνελήφθη στις 25 Σεπτεμβρίου, λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα αφότου ξέσπασαν διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, η οποία είχε τεθεί υπό κράτηση από την αστυνομία ηθικής της χώρας επειδή φέρεται να μην συμμορφώθηκε με τον υποχρεωτικό κώδικα ένδυσης του Ιράν για τις γυναίκες.

Ο διαδηλωτής καταδικάστηκε σε θάνατο στις 20 Νοεμβρίου και εκτελέστηκε σήμερα το πρωί, διά απαγχονισμού, λίγο μετά την επικύρωσή της ποινής του από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.

Σύμφωνα με υποτιθέμενες ομολογίες που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστικό σώμα, ο Σεκάρι συμμετείχε στον αποκλεισμό ενός δρόμου στην πολυσύχναστη γειτονιά Σαταρχάν στο κέντρο της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτέθηκε με μαχαίρι σε αξιωματικό ασφαλείας και τον τραυμάτισε στην ωμοπλάτη.

Η Διεθνής Αμνηστία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι τουλάχιστον 28 άνθρωποι είναι πιθανόν να εκτελεστούν στο Ιράν, καταδικασμένοι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, προσθέτοντας ότι «οι αρχές χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως εργαλείο πολιτικής καταστολής για να τερματίσουν τη λαϊκή εξέγερση».

Ο επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας  Gholam-Hossein Mohseni-Ejei είχε δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «ορισμένες» από τις προηγούμενες θανατικές ποινές για «διαφθορά» και «διεξαγωγή πολέμου εναντίον του Θεού» σε σχέση με τις διαδηλώσεις έχουν επικυρωθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο και «θα εκτελεστούν σύντομα».

Η πρώτη δημοσίως ανακοινωθείσα θανατική ποινή  σχετικά με τις διαδηλώσεις εκδόθηκε στις 14 Νοεμβρίου, με την τελευταία να έρχεται την Τρίτη, όταν  πέντε άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο  για φερόμενη δολοφονία ενός μέλους της παραστρατιωτικής δύναμης Basij.

Άλλοι 11, μεταξύ των οποίων τρεις ανήλικοι, καταδικάστηκαν σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για την ίδια υπόθεση.

Το Ιράν  εκτέλεσε τέσσερα άτομα  και επέβαλε ποινές φυλάκισης σε άλλους τρεις που κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε μια υπόθεση που δεν είχε σχέση με τις διαδηλώσεις.

Οι ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσαν το Ιράν να σταματήσει να εκτελεί κρατούμενους σε σχέση με τις διαδηλώσεις, αλλά οι ιρανικές αρχές επιμένουν δηλώνοντας ότι πρέπει να υπερασπιστούν τη χώρα από συνωμοσίες ξένων δυνάμεων , ιδίως των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες κατηγορούν ότι βρίσκονται πίσω από η αναταραχή.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ψήφισε τον περασμένο μήνα τη δημιουργία μιας διερευνητικής αποστολής για τη διερεύνηση του χειρισμού των διαδηλώσεων από το Ιράν, αλλά η Τεχεράνη  δήλωσε ότι δεν θα συνεργαστεί με την αποστολή λόγω του «πολιτικού» χαρακτήρα της.

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης την επικείμενη ψηφοφορία στις 14 Δεκεμβρίου για την αποβολή του Ιράν από την Επιτροπή του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, η οποία προβλέπεται να περάσει με συντριπτική πλειοψηφία.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, BBC

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γάζα: Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων πλησιάζει τους 35.400

Αφγανιστάν: Τρεις Αφγανοί και τρεις Ισπανοί τουρίστες σκοτώθηκαν από πυροβολισμούς

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ψυχικές ασθένειες και εστιατόρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα