ΑΘΗΝΑ
12:51
|
16.04.2024
Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε ότι οι εταιρείες των social media έχουν ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες σε κάποιες περιπτώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστήριξε στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ την Τετάρτη ότι οι γίγαντες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως η Google θα μπορούσαν σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν ευθύνη για το περιεχόμενο που δημοσιεύεται από τους χρήστες, υιοθετώντας μια στάση που θα μπορούσε ενδεχομένως να υπονομεύσει έναν ομοσπονδιακό νόμο που προστατεύει τις εταιρείες από τέτοιου είδους ευθύνες.

Οι δικηγόροι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ διατύπωσαν τα επιχειρήματά τους στην υψηλού προφίλ αγωγή που κατέθεσε η οικογένεια της Νοέμι Γκονζάλες, μιας 23χρονης Αμερικανίδας που σκοτώθηκε το 2015 όταν ισλαμιστές μαχητές άνοιξαν πυρ στο μπιστρό του Παρισιού όπου έτρωγε.

Η οικογένεια υποστήριξε ότι η Google ήταν εν μέρει υπεύθυνη για τον θάνατο του Γκονζάλες επειδή το YouTube, το οποίο ανήκει στον τεχνολογικό γίγαντα, ουσιαστικά συνιστούσε βίντεο από την ομάδα Ισλαμικό Κράτος σε ορισμένους χρήστες μέσω των αλγορίθμων του. Η Google και το YouTube αποτελούν μέρος της Alphabet Inc.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού το 9ο Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα το Σαν Φρανσίσκο τάχθηκε στο πλευρό της Google, λέγοντας ότι προστατεύονται από τέτοιες αξιώσεις λόγω του άρθρου 230 του νόμου περί ευπρέπειας επικοινωνιών του 1996.

Το άρθρο 230 υποστηρίζει ότι οι εταιρείες κοινωνικών μέσων δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται ως εκδότες ή ομιλητές οποιασδήποτε πληροφορίας που παρέχεται από άλλους χρήστες.

Ο νόμος έχει δεχθεί έντονη κριτική σε όλο το πολιτικό φάσμα. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι δίνει στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης άδεια για τη διάδοση ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης.

Οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι επιτρέπει τη λογοκρισία των φωνών της δεξιάς και άλλων πολιτικά αντιδημοφιλών απόψεων, επισημαίνοντας τις αποφάσεις του Facebook και του Twitter να απαγορεύσουν τη διάδοση ενός άρθρου της New York Post σχετικά με τον γιο του ενήλικου γιου του τότε Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν, Χάντερ, τον Οκτώβριο του 2020 .

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, στην κατάθεσή της στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν υποστήριξε ότι η Google θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνη στην υπόθεση Γκονζάλες και εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξή της για τις περισσότερες από τις προστασίες του Άρθρου 230 των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του DOJ είπαν ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται από το YouTube και άλλους παρόχους θα πρέπει να υπόκεινται σε άλλου είδους έλεγχο. Ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο να επιστρέψει την υπόθεση εφετείο για περαιτέρω εξέταση.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους δικηγόρους της Google για σχόλια το βράδυ της Τετάρτης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Κοσμοδρόμιο συμμετέχει στην 24ωρη απεργία όλων των ΜΜΕ

Παρουσιάστηκε το ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25

Νεκροί άλλοι δύο Παλαιστίνιοι απόψε από επίθεση εποίκων στη Δυτική Όχθη

Νέες καταγγελίες Παλαιστινίων για βασανιστήρια από τον στρατό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα