Ακολουθούν οι αντιδράσεις των πολιτικών ηγετών σε όλη την Αμερική για την εκδίωξη του Πέδρο Καστίγιο από την προεδρία του Περού την Τετάρτη και την ορκωμοσία της Αντιπροέδρου Ντίνα Μπολουάρτε ως της πρώτης γυναίκας προέδρου της χώρας:
Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, Πρόεδρος Μεξικού:
«Η μη παρέμβαση και η αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτό εμμένουμε στην περίπτωση αυτού που συνέβη στο Περού.
«Θεωρούμε ατυχές ότι, λόγω των συμφερόντων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, από την αρχή της νόμιμης προεδρίας του Πέδρο Καστίγιο, διατηρήθηκε ένα περιβάλλον αντιπαράθεσης και εχθρότητας εναντίον του έως ότου τον οδήγησε να λάβει αποφάσεις που εξυπηρέτησαν τους αντιπάλους του. εκτελέσει την απόλυσή του».
Ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ:
«Η μη παρέμβαση και η αυτοδιάθεση είναι θεμελιώδης αρχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Σε αυτό εμμένουμε στην περίπτωση αυτού που συνέβη στο Περού.
«Θεωρούμε ατυχές ότι, λόγω των συμφερόντων των οικονομικών και πολιτικών ελίτ, από την αρχή της νόμιμης προεδρίας του Πέδρο Καστίγιο, διατηρήθηκε ένα περιβάλλον αντιπαράθεσης και εχθρότητας εναντίον του έως ότου τον οδήγησε να λάβει αποφάσεις που εξυπηρέτησαν τους αντιπάλους του ώστε να εκτελέσουν την απόλυσή του»
Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, εκλεγμένος Πρόεδρος της Βραζιλίας:
«Παρακολούθησα με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που οδήγησαν στη συνταγματική απομάκρυνση του προέδρου του Περού, Πέδρο Καστίγιο.
«Είναι πάντα λυπηρό που ένας δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος έχει αυτή τη μοίρα, αλλά καταλαβαίνω ότι όλα προωθήθηκαν στο συνταγματικό πλαίσιο».
Υπουργείο Εξωτερικών της Χιλής:
«Η κυβέρνηση της Χιλής καταδικάζει τη ρήξη της συνταγματικής τάξης στο Περού και εκτιμά ότι η πολιτική κρίση που προέρχεται από αυτήν αντιμετωπίζεται μέσω θεσμικών διαύλων».
Λουίς Άρσε, Πρόεδρος Βολιβίας:
«Από την αρχή, η περουβιανή δεξιά προσπάθησε να ανατρέψει μια κυβέρνηση που είχε εκλεγεί δημοκρατικά από τον λαό, από την εργατική τάξη που αναζητούσε περισσότερη ένταξη και κοινωνική δικαιοσύνη».
Υπουργείο Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα:
«Η Κόστα Ρίκα λυπάται βαθιά για την απόφαση του Περουβιανού Προέδρου Πέδρο Καστίγιο σχετικά με τη διάλυση του Κογκρέσου της Δημοκρατίας… επειδή αντιπροσωπεύει ρήξη στη συνταγματική τάξη».
Έβο Μοράλες, πρώην πρόεδρος της Βολιβίας:
«Η βαθιά μας ανησυχία για την πολιτική κρίση που επηρεάζει την αδελφή Δημοκρατία του Περού.
«Πέρα από τα λάθη και τις επιτυχίες, ο αδελφός μας Πέδρο Καστίγιο και η οικογένειά του αξίζουν ανθρώπινη μεταχείριση. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η περουβιανή ολιγαρχία και η αυτοκρατορία των ΗΠΑ δεν θα δεχτούν ότι οι ηγέτες των συνδικάτων και οι αυτόχθονες λαοί μπορούν να ηγηθούν της κυβέρνησης».
Υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας:
«Το υπουργείο Εξωτερικών της Ονδούρας καταδικάζει δυναμικά το πραξικόπημα στο Περού, το οποίο είναι το αποτέλεσμα μιας σειράς γεγονότων που σκοπό έχουν να διαβρώσουν τη δημοκρατία και την κυρίαρχη βούληση του λαού που εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο Πέδρο Καστίγιο».
Υπουργείο Εξωτερικών του Παναμά:
«Η κυβέρνηση του Παναμά… καλεί σε διάλογο μεταξύ των πολιτικών παραγόντων στο (Περού) ώστε να μπορέσουν να βρουν μια λύση στην κατάσταση.
«Η κυβέρνηση επεκτείνει την υποστήριξή της στη νέα πρόεδρο, Ντίνα Μπολουάρτε, ώστε να μπορέσει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης που μπορεί να βρει μια γρήγορη και διαρκή λύση στην κρίση που επηρεάζει τον περουβιανό λαό αυτή τη στιγμή».