ΑΘΗΝΑ
03:23
|
06.05.2024
Καλεί τις Ηνωμένες πολιτείες να επιστρέψουν στην αρχή της «μίας Κίνας» καταγγέλλοντας την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 430 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι πωλήσεις όπλων από την Ουάσιγκτον στο νησί της Ταϊβάν αποτελούν σοβαρή παραβίαση των σινο-αμερικανικών συμφωνιών και επίσης απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, δήλωσε σήμερα Πέμπτη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Η πώληση όπλων από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην κινεζική περιοχή της Ταϊβάν αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της αρχής της «μίας Κίνας» και έρχεται σε αντίθεση με τα τρία κοινά σινο-αμερικανικά ανακοινωθέντα, ιδίως το ανακοινωθέν της 17ης Αυγούστου 1982. Οι κινήσεις αυτές υπονομεύουν την κυριαρχία και την ασφάλεια, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα και στέλνουν ένα ψευδές μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της Ταϊβάν», είπε ο Μάο.

Κάλεσε, δε, τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιστρέψουν στην αρχή της «μίας Κίνας» και να εγκαταλείψουν την πρακτική της χρήσης του ζητήματος της Ταϊβάν για τον περιορισμό της Κίνας.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε πιθανή πώληση εξαρτημάτων αεροσκαφών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού αξίας περίπου 430 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Ασφάλεια στην Άμυνα που είναι υπεύθυνος για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων στο εξωτερικό στο πλαίσιο διακυβερνητικών συμβάσεων.

Νωρίτερα το «υπουργείο Άμυνας» της Ταϊβάν ανέφερε πως εντόπισε τέσσερα πλοία του Κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) σε περιοχή κοντά στο νησί και 27 αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 11 διέσχισαν τη λεγόμενη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν.

Υπενθυμίζεται ότι οι κινεζικές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά στρατιωτικούς ελιγμούς στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, απ’΄όταν ανέβηκε το θερμόμετρο στην περιοχή μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν, στις αρχές Αυγούστου, της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, στο νησί, η οποία εξόργισε το Πεκίνο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα