ΑΘΗΝΑ
15:52
|
26.04.2024
Ο καθαιρεθείς Πρόεδρος του Περού ζήτησε άσυλο από το Μεξικό, αποκάλυψε σήμερα ο Μεξικανός ηγέτης Άντρες Ομπραδόρ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άσυλο στο Μεξικό ετοιμαζόταν να ζητήσει ο Περουβιανός καθαιρεθείς Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο αποκάλυψε σήμερα ο πρόεδρος του Μεξικού ’Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Όπως δήλωσε ο Ομπραδόρ, ο καθαιρεθείς ηγέτης του τηλεφώνησε το βράδυ της Τετάρτης και του είπε ότι θα ζητούσε άσυλο από τις μεξικανικές αρχές, ωστόσο, τον πρόλαβε η ασφάλεια προτού καταφέρει να φθάσει μέχρι την πρεσβεία του Μεξικού στη Λίμα.

«Μου είπε ότι ήταν καθ’’ οδόν για την πρεσβεία, όμως σίγουρα είχαν ήδη παγιδεύσει το τηλέφωνό του», σχολίασε ο Λόπες Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους. Πρόσθεσε ότι είχε πει στον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπράρδ να ανοίξει τις πύλες της πρεσβείας για τον Καστίγιο.

Όπως είναι γνωστό, χτες βράδυ, το περουβιανό κογκρέσο καθαίρεσε τον Καστίγιο λίγη ώρα αφότου εκείνος προσπάθησε να διαλύσει τη βουλή και να διορίσει νέα κυβέρνηση. Με συνοπτικές διαδικασίες διορίστηκε στη θέση του η μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της χώρας Ντίνα Μπολουάρτε.

Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν…

Οι ραγδαίες εξελίξεις στο Περού σε βάρος του σοσιαλδημοκράτη πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο προκάλεσαν ικανοποίηση στις ΗΠΑ με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να χαιρετίζει σήμερα … «τους θεσμούς και τις πολιτικές αρχές του Περού που διασφάλισαν τη δημοκρατική σταθερότητα».

Οι ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ο Πράις, θα συνεχίσουν «να στηρίζουν» το Περού και την κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» που υποσχέθηκε ότι θα σχηματίσει η Μπολουάρτε. Συνεχίζοντας το υποκριτικό ρεσιτάλ δημοκρατικής «ευαισθησίας» ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβεβαίωσε πως οι ΗΠΑ, που έχουν κάνει δεκάδες στυγερά και αιματηρά πραξικοπήματα ειδικά σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, «αποδοκιμάζουν κατηγορηματικά κάθε ενέργεια υπονόμευσης της δημοκρατικής τάξης».

Ο 53χρονος Πέδρο Καστίγιο συνελήφθη χθες το βράδυ και κρατείται για πολλαπλά συμβολικούς λόγους στη φυλακή «ασφαλείας» της Λίμας όπου βρίσκεται και ο 84χρονος πρώην στυγερός, φιλοαμερικανός δικτάτορας Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) έχοντας καταδικαστεί σε 25ετή ποινή κάθειρξης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Από τις ΗΠΑ στο Παρίσι: Φοιτητές απέκλεισαν πανεπιστήμιο σε αλληλεγγύη στη Παλαιστίνη

Ρέθυμνο: Εισβολή της αστυνομίας σε σπίτι φοιτητών

Παραδόθηκε το πόρισμα του υπ. Εσωτερικών για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις Ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα