ΑΘΗΝΑ
08:29
|
23.04.2024
Ομάδα οπλισμένων ατόμων επιτέθηκε σε περιπολικό της αστυνομίας στο ασταθές βόρειο τμήμα του Κοσόβου με αποτέλεσμα να εισέλθουν αστυνομικά στρατεύματα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια περίπολος της αστυνομίας δέχθηκε επίθεση την Πέμπτη στο ασταθές βόρειο τμήμα του Κοσόβου, τραυματίζοντας έναν αξιωματικό, δύο ώρες αφότου στάλθηκαν αστυνομικά στρατεύματα στην περιοχή σε μια προσπάθεια να αντικαταστήσουν εκατοντάδες Σέρβους αστυνομικούς που παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα λόγω διαφωνίας για τις πινακίδες των αυτοκινήτων.

Το Κόσοβο ανακοίνωσε ότι στέλνει περισσότερους αστυνομικούς στη βόρεια περιοχή του την Πέμπτη, μια κίνηση που μπορεί να πυροδοτήσει περισσότερες εντάσεις μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, καθώς η Σερβική πλειοψηφία στο βορρά θεωρεί τους εαυτούς τους μέρος της Σερβίας.

Σε ανακοίνωσή της, η αστυνομία είπε ότι μια ομάδα οπλισμένων ατόμων με μακριά όπλα σε ένα γκρι όχημα τύπου Audi επιτέθηκε σε περιπολικό της αστυνομίας.

«Ως αποτέλεσμα του περιστατικού τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές στο περιπολικό», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η αστυνομία είπε ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την παρουσία της τις επόμενες ημέρες για να διατηρήσει την τάξη. Μόνο λίγα στρατεύματα βρίσκονταν στην περιοχή αφού εκατοντάδες αστυνομικοί από τη συνολική σερβική μειονότητα παραιτήθηκαν από τις δουλειές τους τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής του γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για το Κόσοβο Πέταρ Πέτκοβιτς ανέφερε ότι 350 αστυνομικοί «εισέβαλαν» στο Βόρειο Κόσοβο και ισχυρίστηκε ότι «φέρουν βαρύ οπλισμό, πολεμική εξάρτυση και συνοδεύονται από τεθωρακισμένα οχήματα». Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν επιβεβαιώνονται από τα βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κόσοβου Τζελάλ Σβετσία κατηγόρησε το Βελιγράδι ότι υποστηρίζει εγκληματικές ομάδες στο βορρά.

«Όλες αυτές οι εντάσεις, όλες αυτές οι παραβιάσεις του νόμου συμβαίνουν εξαιτίας των εγκληματικών αποφάσεων της κυβέρνησης του Βελιγραδίου», δήλωσε ο Σβετσία στη δημόσια τηλεόραση RTK.

Η εξομάλυνση των σχέσεων με το Κόσοβο αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Τρίτη, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στο βορρά καθώς η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνόδευε αντιπροσωπεία της κρατικής εκλογικής επιτροπής για να επισκεφθεί δήμους στις περιοχές της Σερβικής πλειοψηφίας.

Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν από τις εργασίες τους τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

Αν και η Πρίστινα συμφώνησε να αναβάλει την επιβολή για αρκετούς μήνες, οι Σέρβοι αξιωματούχοι και η αστυνομία δεν επέστρεψαν στις θέσεις τους.

Η εκλογική επιτροπή του Κοσσυφοπεδίου έχει προγραμματίσει δημοτικές εκλογές για τις 18 Δεκεμβρίου στον Σέρβο βορρά για να καλύψει θέσεις.

Η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008 αναγνωρίζεται από περίπου 110 χώρες, αλλά όχι από τη Σερβία, τη Ρωσία, την Κίνα και πέντε κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεσμεύτηκαν την Τρίτη να παραμείνουν προσηλωμένοι σε έναν διάλογο υπό την αιγίδα της ΕΕ που ξεκίνησε το 2013 για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων.

Περίπου 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου, αρνούνται να αναγνωρίσουν τους θεσμούς της Πρίστινα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για την δολοφονία Λυγγερίδη

Οι «Σπαρτιάτες» και τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα