ΑΘΗΝΑ
04:46
|
27.04.2024
Ο Ζοζέ Ρούμπεν Ζαμόρα Μαρόκιν, ένας επικριτής της κυβέρνησης, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου, θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να ξεκινήσει η δίκη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δικαστήριο της Γουατεμάλας αποφάσισε την Πέμπτη να δικάσει μια υπόθεση εναντίον γνωστού δημοσιογράφου από τη Γουατεμάλα που συνελήφθη πριν από τέσσερις μήνες με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος, διαπραγμάτευση επιρροής και εκβιασμό.

Ο Ζοζέ Ρούμπεν Ζαμόρα Μαρόκιν, ένας ειλικρινής επικριτής της κυβέρνησης, συνελήφθη στα τέλη Ιουλίου μετά από έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι του και τώρα θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι να ξεκινήσει η δίκη.

Οι εισαγγελείς έχουν επανειλημμένα αρνηθεί τους ισχυρισμούς του δημοσιογράφου ότι η κράτησή του αποτελεί «πολιτική δίωξη».

Ο Ζαμόρα, 65 ετών, είναι ο ιδρυτής της εφημερίδας elPeriodico, μιας εφημερίδας διάσημης για τις έρευνες για κυβερνητική διαφθορά. Η εφημερίδα έχει απολύσει το 80 τοις εκατό του προσωπικού της και μεταφέρθηκε σε δημοσίευση μόνο στο διαδίκτυο από τη σύλληψή του.

«Το καλύτερο σενάριο μου είναι να βγω από τη φυλακή στις 14 Ιανουαρίου 2024, όταν ο (πρόεδρος) Τζιαματέι παραδώσει την προεδρία», είπε ο Ζαμόρα στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ακρόασης.

«Έχω υπομονή και την αλήθεια μαζί μου», είπε ο Ζαμόρα, που τον είδαν δεμένο με χειροπέδες και εμφανώς στενοχωρημένο.

Η σύλληψή του έγινε εν μέσω καταστολής σε εισαγγελείς, δικαστές, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και αξιωματούχους της αντιπολίτευσης.

Μέλη της Inter-American Press Association, μιας περιφερειακής οργάνωσης αφιερωμένης στην ελευθερία του Τύπου, ζήτησαν την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και παρέστησαν στην ακρόαση, υπό την επίβλεψη του δικαστή Φρέντι Ορελλάνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα