ΑΘΗΝΑ
21:37
|
06.05.2024
Οι συνεχιζόμενες πρόοδοι της Κίνας στο διάστημα απειλούν τη θέση της Ουάσιγκτον σε αυτόν τον τομέα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της SPACECOM.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι συνεχιζόμενες πρόοδοι της Κίνας στο διάστημα απειλούν τη θέση της Ουάσιγκτον σε αυτόν τον τομέα, προειδοποίησε ο επικεφαλής της Διαστημικής Διοίκησης των ΗΠΑ (SPACECOM).

Ο Στρατηγός Τζέιμς Χ. Ντίκινσον ανέφερε σήμερα στο Asia Pacific Media Hub τ ότι οι ενέργειες του Πεκίνου είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η υπηρεσία και κάλεσε τους συμμάχους των ΗΠΑ να διαμορφώσουν «ενιαία στάση» στο θέμα.

«Συνεχίζουν να χτίζουν και να χτίζουν δυνατότητες που πραγματικά, ειλικρινά, κρατούν τα περισσότερα από τα περιουσιακά μας στοιχεία σε κίνδυνο στον διαστημικό τομέα», είπε σε δημοσιογράφους μέσω σύνδεσης βίντεο από τη Χαβάη.
Ο Dickinson περιέγραψε την πρόοδο που σημείωσε η Κίνα σε αυτόν τον τομέα ως «πραγματικά… μια εξέλιξη… στις δυνατότητές της».

Τα σχόλιά του έγιναν λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου τρεις Κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν με επιτυχία στη Γη την περασμένη Κυριακή, αφότου πέρσαν περίπου έξι μήνες στον τροχιακό σταθμό Tiangong της χώρας ως μέρος της αποστολής Shenzhou-14.

Χθες, το Πεκίνο δήλωσε επίσης ότι σκέφτεται να επεκτείνει τον τροχιακό του σταθμό, στον οποίο προσαρτήθηκε το τρίτο και τελευταίο κομμάτι του του μόλις τον περασμένο μήνα. Η Κίνα άρχισε να εργάζεται για τον δικό της διαστημικό σταθμό το 2011, όταν της απαγορεύτηκε η είσοδος στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και η Ουάσιγκτον εμπόδισε τη NASA να συνεργαστεί με το Πεκίνο.

Η Κίνα πάντα υποστήριζε ότι το διαστημικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό και μόνο. Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι ΗΠΑ και άλλα κράτη της Δύσης έχουν θορυβηθεί από τις κινεζικές δραστηριότητες σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμαστικής εκτόξευσης ενός αντιδορυφορικού πυραύλου το 2007. Σύμφωνα με τον Ντίκινσον, τέτοιες δοκιμές θα μπορούσαν να γεμίσουν το διάστημα με συντρίμμια.


Ο στρατηγός προειδοποίησε επίσης ότι η Κίνα θεωρεί το διάστημα «ένα πολύ σημαντικό κομμάτι όχι μόνο για το οικονομικό ή παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον αλλά και για το στρατιωτικό περιβάλλον». Ο αμερικανικός στρατός «συνεχίζει να το παρακολουθεί πολύ στενά καθώς συνεχίζουν να αυξάνουν τις ικανότητές τους», πρόσθεσε ο επικεφαλής της SPACECOM.

Η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ, μαζί με τη Διοίκηση Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, επικεντρώνεται τώρα στην πρόκληση που θέτει η Κίνα, είπε ο Ντίκινσον. Πρόσθεσε ότι μια «ενοποιημένη στάση από τους συμμάχους και τους εταίρους είναι κρίσιμη» για την αντιμετώπιση αυτού που αποκάλεσε «εξαναγκασμό και ανατροπή» που υποτίθεται ότι απειλεί την «τάξη που βασίζεται σε κανόνες» στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού αλλά και πέρα από αυτήν.

Το Πεκίνο δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις δηλώσεις του στρατηγού.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Τι πραγματικά συμβαίνει στη «Γη των όρθιων ανθρώπων»;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα