ΑΘΗΝΑ
11:43
|
04.05.2024
Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και η αστυνομία της χώρας αντάλλαξαν πυρά το Σάββατο μετά από έξαρση εντάσεων στο ασταθές βόρειο τμήμα της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Σέρβοι του Κοσσυφοπεδίου και η αστυνομία της χώρας αντάλλαξαν πυρά το Σάββατο μετά από έξαρση εντάσεων στο ασταθές βόρειο τμήμα της χώρας, μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα Σέρβοι από το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου απέκλεισαν κεντρικούς δρόμους στην περιοχή για να διαμαρτυρηθούν για τη σύλληψη ενός πρώην μέλους της αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου που παραιτήθηκε από τη θέση του τον περασμένο μήνα μαζί με άλλους Σέρβους.

Με την κρίση να εντείνεται στον πλειοψηφικό Σέρβο βορρά, η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Βιόσα Οσμάνι ανακοίνωσε το Σάββατο ότι οι τοπικές εκλογές στην περιοχή αυτή θα καθυστερούσαν μέχρι τις 23 Απριλίου. Οι εκλογές είχαν προγραμματιστεί για τις 18 Δεκεμβρίου, αλλά οι Σέρβοι είπαν ότι θα μποϊκοτάρουν τις κάλπες.

Η αστυνομία είπε ότι ο αποκλεισμός διέκοψε την κυκλοφορία και αναγκάστηκαν να κλείσουν δύο συνοριακά περάσματα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας. Αργότερα, είπαν ότι δέχθηκαν πυρά σε πολλές τοποθεσίες κοντά σε μια λίμνη που συνορεύει με τη Σερβία. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς.

«Τα αστυνομικά τμήματα, σε αυτοάμυνα, αναγκάστηκαν να απαντήσουν με πυροβόλα όπλα στους εγκληματίες που απωθήθηκαν και έτρεξαν προς άγνωστες κατευθύνσεις», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν και σε άλλες τοποθεσίες στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η αστυνομία στην Πρίστινα ανέφερε ότι ο πρώην αστυνομικός Ντέγιαν Πάντιτς συνελήφθη για φερόμενη επίθεση σε γραφεία εκλογικής επιτροπής, αστυνομικούς και εκλογικούς αξιωματούχους την Τρίτη.

Σέρβοι δήμαρχοι σε δήμους του βόρειου Κοσσυφοπεδίου, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς, παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης να αντικαταστήσει τις πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων που εκδόθηκαν από το Βελιγράδι με αυτές που εκδόθηκαν από την Πρίστινα.

«Η Σερβία έδωσε εντολή στις παράνομες δομές της να στήσουν οδοφράγματα στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Το Βελιγράδι φέρει την πλήρη ευθύνη για οποιαδήποτε κλιμάκωση», ανέφερε στο Twitter ο Μπλερίμ Βέλα, επικεφαλής του προεδρικού επιτελείου του Κοσσυφοπεδίου.

Νωρίτερα, η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου συνέλαβε έναν άλλο Σέρβο ως ύποπτο ότι συμμετείχε σε ένοπλη επίθεση σε περιπολικό της αστυνομίας. Την Πέμπτη, ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σε επίθεση σε περιπολικό αφού οι αστυνομικές τάξεις στην περιοχή είχαν ενισχυθεί από μη Σέρβους αξιωματικούς μετά τις μαζικές παραιτήσεις.

Σε μια επείγουσα συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είπε ότι θα ζητήσει από την ειρηνευτική αποστολή KFOR του ΝΑΤΟ να επιτρέψει στη Σερβία να αναπτύξει στρατεύματα και αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο, αν και αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί άδεια.

Το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά από έναν πόλεμο του 1998-1999 στον οποίο το ΝΑΤΟ παρενέβη για να προστατεύσει το Κόσοβο που διατηρούσε αλβανική πλειοψηφία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραζιλία: Αυξημένος ο αριθμός των νεκρών λόγω πλημμυρών. Κατέρρευσε φράγμα.

Κρήτη: Πρόστιμα και συλλήψεις κατά τη διάρκεια ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ

Γερμανία: Εντοπίστηκε τάφος μισθοφόρου που πολέμησε στην Ουκρανία

Ο Μπέρνι Σάντερς δηλώνει στήριξη στις φοιτητικές κινητοποιήσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα