ΑΘΗΝΑ
07:49
|
20.04.2024
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με ένα έλλειμα 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το 2023, προειδοποίησε σήμερα ο IEA.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ενδέχεται να έρθουν αντιμέτωπα με ένα έλλειμα 27 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου το 2023, προειδοποίησε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε σημερινή του έκθεση.

Οι Βρυξέλλες πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για να διασφαλίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό του επόμενου έτους, συμβουλεύει η έκθεση.

«Το 2023 μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί μια ακόμη πιο σκληρή δοκιμασία για την Ευρώπη, επειδή οι ρωσικές προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν περαιτέρω, οι παγκόσμιες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) να είναι περιορισμένες –ειδικά αν η κινεζική ζήτηση για LNG ανακάμψει– και οι ασυνήθιστα ήπιες θερμοκρασίες που παρατηρήθηκαν στην αρχή του ευρωπαϊκού χειμώνα δεν είναι εγγυημένο ότι θα διαρκέσουν», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση, με τίτλο «Πώς να αποφευχθούν οι ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023», προσφέρει μια λίστα κινήσεων που μπορεί να κάνει η Ε.Ε. για να αποτρέψει ένα έλλειμμα και τις αυξήσεις των τιμών που μπορούν να προκύψουν. Τέτοια βήματα περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη βελτίωση των εκστρατειών που προωθούν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και την αύξηση των προμηθειών φυσικού αερίου μέσω νέων συμβάσεων με χώρες που έχουν πλεονάζουσα εξαγωγική ικανότητα.

«Αυτά τα μέτρα θα κοστίσουν 100 δισεκατομμύρια ευρώ (105 δισεκατομμύρια δολάρια) για την εφαρμογή τους, αλλά αυτό το ποσό θα επιστραφεί σε δύο χρόνια όσον αφορά την εξοικονόμηση λογαριασμών φυσικού αερίου», δήλωσε ο επικεφαλής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, παρουσιάζοντας την έκθεση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόσθεσε ότι το έλλειμμα θα ήταν περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα χωρίς τα έκτακτα μέτρα που έχει ήδη λάβει η Ε.Ε. για να εξασφαλίσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό φέτος. Ωστόσο, «πολλές από τις περιστάσεις που επέτρεψαν στις χώρες της Ε.Ε. να γεμίσουν τους αποθηκευτικούς τους χώρους πριν από αυτόν τον χειμώνα ενδέχεται να μην επαναληφθούν το 2023», είπε.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε., η συνολική της κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 ήταν 412 bcm, ενώ οι εισαγωγές από τη Ρωσία ανήλθαν σε 140 bcm. Το τελευταίο ποσοστό έχει ήδη μειωθεί σε περίπου 60 bcm το 2022 ως αποτέλεσμα των κυρώσεων. Η φον ντερ Λάιεν ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η περιοχή είναι «ασφαλής για αυτόν τον χειμώνα» όσον αφορά το φυσικό αέριο, αλλά ζήτησε αποτελεσματικότερες κινήσεις για να διασφαλιστούν οι προμήθειες του επόμενου έτους.

«Η Ευρώπη πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της σε πολλούς τομείς, από τη διεθνή προσέγγιση μέχρι την κοινή αγορά φυσικού αερίου, την αναβάθμιση και επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση της ζήτησης», δήλωσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα