ΑΘΗΝΑ
00:27
|
07.05.2024
Ραγδαίες οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο Qatargate μετά τη νέα έφοδο στο ευρωκοινοβούλιο. Το απόστημα σπάει αποκαλύπτοντας μία καραμπινάτη υπόθεση διαφθοράς.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate που είναι σε εξέλιξη από το απόγευμα της Παρασκευής 9 Δεκέμβρη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή και (ως πριν λίγες ώρες αντιπρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου)  Εύα Καϊλή ένα από τα βασικά πρωταγωνιστικά πρόσωπα της πολύκροτης υπόθεσης, που ενδεχομένως να αποδειχθεί μία από τις πιο βρώμικες υποθέσεις διαφθοράς στην ιστορία της ΕΕ.

Νωρίς απόψε η βελγική αστυνομία ξεκίνησε μία δεύτερη σειρά εφόδων στα γραφεία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Politico η κλιμάκωση των ερευνών των βελγικών αστυνομικών αρχών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ακόμη πιο πολλές καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του σκανδάλου Qatargate μέσα στις επόμενες μέρες και βδομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, οι συλλήψεις της βελγικής αστυνομίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την υπόθεση διαφθοράς προκαλούν μπαράζ αντιδράσεων σε ευρωβουλευτές και ΜΚΟ που ζητούν τάχιστα «βελτίωση» της εποπτικής λειτουργίας και τη διαφάνεια στους θεσμούς της ΕΕ.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε απόψε πως το σώμα δέχεται επίθεση. Ανακοίνωσε επίσης την απομάκρυνση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα της αντιπροέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, μολονότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής αρνήθηκε να παραιτηθεί επικαλούμενη το τεκμήριο της αθωότητας.

«Η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς

Χαρακτηριστικές είναι επίσης σήμερα οι δηλώσεις του επικεφαλής της MKO Διεθνούς Διαφάνεια, Μισέλ βαν Χάλτεν, που εκτίμησε πως το σκάνδαλο Qatargate θα μπορούσε να είναι «η πιο κραυγαλέα υπόθεση» διαφθοράς που έχει δει το Κοινοβούλιο εδώ και χρόνια. Ο βαν Χάλτερ σχολίασε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει δημιουργήσει μια «κουλτούρα ατιμωρησίας… με έναν συνδυασμό χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή μάλιστα οποιασδήποτε) εποπτείας για τη δεοντολογία». 

Νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει «άκρως ανησυχητικές» τις κατηγορίες σε βάρος της αντιπροέδρου Εύας της Καϊλή ενώ εντείνονται οι ενδείξεις πως  η υπόθεση έρευνας υπό τον Βέλγο οικονομικό εισαγγελέα Μισέλ Κλεζ μπορεί να αγγίξει σύντομα και σημαντικούς αξιωματούχους της Κομισιόν, όπως ο αντιπρόεδρός της Μαργαρίτης Σχοινάς.

Σε ό,τι αφορά τον Σχοινά, η ντερ Λάιεν αρνήθηκε σήμερα να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τις σχέσεις του αντιπροέδρου με το Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες που αναζητούν απαντήσεις για το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς έχει πλήξει εδώ και χρόνια την ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Σχοινά διαψεύδει

Απόψε, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου του Μαργαρίτη Σχοινά, Βαγγέλης Δεμίρης, διέψευσε ότι ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τελεί υπό την έρευνα των βελγικών αρχών.

Με ανάρτησή του στο Τουίτερ ανέφερε:

«Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν “διερεύνηση” του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…», προσθέτοντας ότι «Φίλοι κ φίλες συντάκτες, το @POLITICOEurope ουδέποτε έγραψε αυτό που μετέφρασαν ορισμένοι για τον @MargSchinas. Ούτε έρευνα υφίσταται, ούτε το “αποκάλυψε” τάχα κάποιος».

Λεφτά κάτω από την κούνια του μωρού;

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέφερε η εκπομπή Live News του MEGA, οι βελγικές αρχές βρήκαν τις 150.000 ευρώ κάτω από το κρεβάτι της δίχρονης Αριάδνης, κόρης της Εύας Καϊλή στο Βέλγιο.

Ωστόσο, ο δικηγόρος της οικογένειας Μιχάλης Δημητρακόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει κούνια στο σπίτι, όπως του μετέφερε η οικογένεια χωρίς όμως να μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν και που βρέθηκαν χρήματα.

Στο μεταξύ, πηγές προκείμενες στο ευρωκοινοβούλιο ανέφεραν σήμερα ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, τηλεφωνούσε συχνά σε ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών προτρέποντάς τους να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του Κατάρ στις ακροάσεις, εκφράζοντας προθυμία να τους βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Προς το παρόν, φαίνεαι πως ο ευρωβουλευτής, για τον οποίο εργάζεται ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, δεν είναι υπό έρευνα για το σκάνδαλο, ενώ ο σύζυγος της Καϊλή φαίνεται πως ήταν αυτός που έκανε κουμάντο στα θέματα του Κατάρ.

Ο ρόλος του Ανδρέα Πάτση στο Qatargate

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις σχέσεις της Ελλάδας με το Κατάρ, σημειώνεται ότι τη θέση του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας των Κοινοβουλίων Ελλάδας – Κατάρ κατείχε μέχρι πρότινος ο διαγραφείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, δικηγόρος και επιχειρηματίας Ανδρέας Πάτσης.

Ο Ανδρέας Πάτσης δεν είχε επαφές με την πρεσβεία του Κατάρ στην Αθήνα μόνο ως Πρόεδρος της σχετικής ομάδας της Βουλής, αλλά και ως επιχειρηματίας. Όπως μπορεί κανείς να διαβάσει στο σάιτ της JPA Patsis Lawfirm, η εταιρεία συναντήθηκε τον Ιούνιο με τον πρέσβη του Κατάρ στην Αθήνα, κ. Ουαλίντ Μπιν Μοχάμαντ Αλ-Εμαντί, δια του διεθύνοντος συμβούλου της, Ανδρέα Πάτση, και άλλων στελεχών της, ενώ υπήρξε και χορηγός του 11ου Αραβο-Ελληνικού Οικονομικού Φόρουμ που διογρανώθηκε στις 25-26 Οκτωβρίου του 2022.

Ιταλικά ΜΜΕ: Πολλές χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν σε σπίτια του Αντόνιο Παντσέρι

Συνολικά 17.000 ευρώ κατασχέθηκαν από κατοικία του Αντόνιο Παντσέρι έξω από το Μιλάνο, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, 500.000 ευρώ.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η οικονομική αστυνομία κατάσχεσε χθες 17.000 ευρώ, μετά από έφοδο στη μονοκατοικία του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή, Αντόνιο Παντσέρι σε χωριό έξω από το Μπέργκαμο της βόρειας Ιταλίας. Ο Παντσέρι κρατείται στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών για το σκάνδαλο χρηματισμών.

Σε κατ΄ οίκον περιορισμό και απομόνωση στη συγκεκριμένη μονοκατοικία βρίσκεται η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, ενώ η κόρη της βρίσκεται και εκείνη σε κατ΄οίκον περιορισμό και απομόνωση σε άλλο διαμέρισμα. Όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση RAI, οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές συναίνεσαν στο αίτημα έκδοσης στο Βέλγιο της συζύγου του Αντόνιο Παντσέρι και της κόρης του.

Παράλληλα, σε έφοδο που πραγματοποιήθηκε σε άλλο διαμέρισμα του Παντσέρι, στο Μιλάνο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατασχέθηκαν έγγραφα και υπολογιστές. Στην κατοικία του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με πληροφορίες του ιταλικού τύπου, έχουν βρεθεί 500.000 ευρώ.

Η εφημερίδα Corriere della Sera προσθέτει ότι «η έφοδος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας των Βρυξελλών για φερόμενη δωροδοκία από το Κατάρ και το Μαρόκο, ως αντάλλαγμα για μια υποστηρικτική σχέση με μέρος του Ευρωκοινοβουλίου».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: Η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για κατάπαυση πυρός

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την Ισραηλινή εντολή εκκένωσης της Ράφα

ΟΟΣΑ: Αύξηση στο 5,8% ο πληθωρισμός για τον Μάρτιο

Νεμπένζια: Το δυτικό ενδιαφέρον για την ειρηνική χρήση του διαστήματος είναι υποκριτικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα