ΑΘΗΝΑ
22:53
|
04.05.2024
Ο υπουργός Εργασίας αρνήθηκε να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους του δικηγορικού κλάδου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζική συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και άλλων επιστημονικών Συλλόγων ενάντια στη νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων από 1/1/2023. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύμβουλοι από τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων όλης της χώρας, ενώ ο ΔΣΑ συμμετείχε με τρίωρη αποχή από τις 12μμ μέχρι τις 3μμ.

Μετά την άρνηση του υπουργού Εργασίας να δεχθεί τους θεσμικούς εκπροσώπους του δικηγορικού κλάδου, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, θυροκολλήθηκε στο υπουργείο Εργασίας ψήφισμα διαμαρτυρίας με τις υπογραφές 16.618 δικηγόρων της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ολομέλειας και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, στην ομιλία του επισήμανε, μεταξύ των άλλων, ότι «η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών από 1/1/20213 επιβαρύνει προσθετικά και πολλαπλασιαστικά όλους τους δικηγόρους, επιδεινώνοντας την ήδη δυσχερή οικονομική θέση του κλάδου τους» και «η αύξηση των εισφορών είναι ένα βαθιά κοινωνικά ανάλγητο μέτρο που θέτει τους δικηγόρους, ιδίως τους νέους και πλέον αδύναμους, υπό διωγμό» και συνέχισε:

«Την ίδια στιγμή το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και ο e-ΕΦΚΑ δεν εκπληρώνουν ούτε τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους έναντι των δικηγόρων (μη θέσπιση ενιαίου κανονισμού παροχών, μη χορήγηση επιδόματος μητρότητας στις άμισθες μαχόμενες δικηγόρους, μη καταβολή πιστωτικών υπολοίπων της παράλληλης απασχόλησης κλπ).

Βεβαίως, τα ασφαλιστικά ζητήματα δεν είναι αποκομμένα από το σύνολο των οικονομικών θεμάτων που απασχολούν τον κλάδο, για τα οποία η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά: την κατάργηση, άλλως μείωση του ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, απαλλαγή των δικηγόρων από το ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, επίσπευση της καταβολής των αποζημιώσεων νομικής βοήθειας κλπ.

Ο υπουργός, μετά την παντελώς αδικαιολόγητη άρνησή του επί ένα μήνα τώρα, αλλά ακόμα και σήμερα, να δεχθεί τους εκπροσώπους της Ολομέλειας, αποτελεί πλέον persona non grata για τους δικηγόρους. Επιδεικνύει προσβλητική και απαξιωτική συμπεριφορά και μάλιστα προς τους συναδέλφους του. Δεν έχει θέση ανάμεσά μας».

Στο κάλεσμά της για τη σημερινή κινητοποίηση, την οποία χαρακτηρίζει ως την πρώτη ανάμεσα σε άλλες που θα ακολουθήσουν, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας ανέφερε:

Την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 13.00, θα διαδηλώσουμε έξω από το Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 25) για να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές μας εισφορές από 1.1.2023.

Οι νόμοι Κατρούγκαλου και Βρούτση για το ασφαλιστικό προβλέπουν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών στο ύψος του τρέχοντος Δ.Τ.Κ. από 1.1.2023. Αυτό πρακτικά θα σημάνει ότι εφόσον ο ετήσιος πληθωρισμός κυμανθεί σε 9-10%, η αύξηση στη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για την πρώτη κατηγορία θα είναι περίπου 20 ευρώ.

Παρά τις διαμαρτυρίες όλων των φορέων των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, το Υπουργείο αρνείται έστω να αναστείλει την εφαρμογή της διάταξης αυτής για το 2023.

Για τους δικηγόρους και εδώ και μια δεκαετία έχουμε δεχθεί κάθε δυνατό πλήγμα στη δυνατότητά μας να ζούμε από την εργασία μας, έχοντας φτάσει στο σημείο να εργαζόμαστε μόνο για να μπορούμε να αποπληρώνουμε ρυθμίσεις, αυτή η αύξηση είναι εμπαιγμός. Με τον τρέχοντα πληθωρισμό, με τις τρέχουσες τιμές ενοικίων, ηλεκτρικής ενέργειας, βασικών ειδών κατανάλωσης να είναι στα ύψη, καλούμαστε να επωμιστούμε ένα ακόμη βάρος.

Η ρύθμιση αυτή δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

Καλούμε τις/τους συναδέλφους να παρασταθούμε ΜΑΖΙΚΑ έξω από το Υπουργείου Εργασίας. Και αυτή να είναι η πρώτη μόνο από τις κινητοποιήσεις μας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα