ΑΘΗΝΑ
10:26
|
03.05.2024
Σήμερα, οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο άνω του 8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, τα οποία οι εταιρείες χαιρέτησαν ως θεαματικά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας συνδυασμός του πειραματικού εμβολίου μελανώματος της Moderna Inc. και της υπερπαραγωγικής ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck & Co μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου από καρκίνο του δέρματος κατά 44% σε σύγκριση με τη χορήγηση μόνο του Keytruda σε μια δοκιμή μεσαίου σταδίου.

Σήμερα, οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο άνω του 8% στις προκαταρκτικές συναλλαγές μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, τα οποία οι εταιρείες χαιρέτησαν ως θεαματικά. Οι μετοχές της Merck ενισχύθηκαν σχεδόν κατά 2% στα 111,12 δολάρια.

Η μελέτη είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίων mRNA – η οποία βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη επιτυχημένων εμβολίων COVID-19 – με ένα φάρμακο που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση θα προσφέρει καλύτερο αποτέλεσμα για ασθενείς με τον πιο θανατηφόρο τύπο καρκίνου του δέρματος.

«Είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Ελιάβ Μπάρ, επικεφαλής της παγκόσμιας κλινικής ανάπτυξης της Merck και επικεφαλής ιατρός.

Ο Πωλ Μπάρτον, επικεφαλής ιατρός της Moderna, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι ο συνδυασμός «έχει την ικανότητα να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου».

Η εν εξελίξει μελέτη περιελάμβανε 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV, των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά, πριν υποβληθούν σε θεραπεία με το συνδυασμό φαρμάκου/εμβoλίου ή σε θεραπεία μόνο με το Keytruda, με στόχο την καθυστέρηση της υποτροπής της νόσου.

Ο συνδυασμός ήταν γενικά ασφαλής και έδειξε στατιστικά σημαντικό όφελος σε σύγκριση με το Keytruda μετά από ένα χρόνο θεραπείας. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σχετιζόμενες με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό φαρμάκου-εμβολίου σε σύγκριση με το 10% που έλαβαν μόνο το Keytruda.

Τον Οκτώβριο, η Merck αποφάσισε την από κοινού ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση της θεραπείας, γνωστής ως mRNA-4157/V940, μοιράζοντας εξίσου το κόστος και τυχόν κέρδη. Η Merck και η Moderna σχεδιάζουν να συζητήσουν τα αποτελέσματα με τις ρυθμιστικές αρχές και να ξεκινήσουν μια μελέτη Φάσης ΙΙΙ σε ασθενείς με μελάνωμα το 2023.

Η συνεργασία Merck/Moderna είναι μία από τις πολλές που συνδυάζουν ισχυρά φάρμακα που απελευθερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για να στοχεύσει καρκίνους με την τεχνολογία εμβολίων mRNA. Αυτά τα λεγόμενα νεοενισχυτικά εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν όγκους υψηλής μετάλλαξης.

Το εξατομικευμένο εμβόλιο λειτουργεί σε συντονισμό με το Merck’s Keytruda, έναν λεγόμενο αναστολέα σημείων ελέγχου που έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται προγραμματισμένος θάνατος 1 ή PD-1, που βοηθά τους όγκους να αποφύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την κατασκευή του εμβολίου, οι ερευνητές πήραν δείγματα όγκων και υγιών ιστών ασθενών. Μετά την ανάλυση των δειγμάτων για την αποκωδικοποίηση της γενετικής τους αλληλουχίας και την απομόνωση μεταλλαγμένων πρωτεϊνών που σχετίζονται μόνο με τον καρκίνο, αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Όταν εγχέονται σε έναν ασθενή, τα κύτταρα του ασθενούς λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής, παράγοντας τέλεια αντίγραφα των μεταλλάξεων για να αναγνωρίσει και να καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εξατομικευμένο εμβόλιο της Moderna μπορεί να κατασκευαστεί σε περίπου οκτώ εβδομάδες, ένα χρονοδιάγραμμα που η εταιρεία ελπίζει τελικά να μειώσει στο μισό, είπε ο Μπάρτον.

Ο Μπαρ είπε ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να μελετήσουν την προσέγγιση σε άλλους τύπους υψηλά μεταλλαγμένων καρκίνων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Άλλοι εξαιρετικά μεταλλαγμένοι καρκίνοι περιλαμβάνουν καρκίνους της ουροδόχου κύστης και ορισμένους τριπλά αρνητικούς καρκίνους του μαστού.

Η ανταγωνίστρια της Moderna, BioNTech έχει επίσης πολλές δοκιμές εμβολίων κατά του καρκίνου σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένης μιας σε συνεργασία με το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, το οποίο δοκιμάζει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο της BioNTech σε συνδυασμό με το Tecentriq της Roche σε ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος.

Η Gritstone Bio Inc δοκιμάζει ένα εξατομικευμένο, αυτοενισχυόμενο εμβόλιο mRNA σε συνδυασμό με τις ανοσοθεραπείες Opdivo και Yervoy της Bristol Myers Squibb σε ασθενείς με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Οι ειδικοί είπαν ότι τα εξατομικευμένα εμβόλια βρίσκονται μεταξύ πολλών πολλά υποσχόμενων ιδεών εμβολίων κατά του καρκίνου που βρίσκονται σε εξέλιξη μετά από πολλές αποτυχίες στον τομέα.

«Γενικά, νομίζω ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου βρίσκονται σε οριακό σημείο και πιθανότατα θα κυκλοφορήσουν πολλά εμβόλια τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η Δρ. Mary Λενόρα Ντισίς, διευθύντρια του UW Medicine, ινστιτούτου εμβολίων κατά του καρκίνου στο Σιάτλ.

Αν και η πανδημία COVID-19 απέδειξε την ταχύτητα, την ευκολία και την ασφάλεια των εμβολίων mRNA, προέκυψαν από χρόνια έρευνας για τα εμβόλια κατά του καρκίνου, είπε.

(Πηγή: Reuters)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τέμπη: Συμπληρωματική μήνυση κατά Μητσοτάκη και άλλων πολιτικών

Η διακοπή των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τι μπορεί να σημαίνει

Μάχη δίνει στη ΜΕΘ ο 5χρονος που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην Πειραιώς

Οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 10 Μαΐου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα