ΑΘΗΝΑ
13:26
|
07.05.2024
Η αντιπολίτευση πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 76 ψήφους στο κοινοβούλιο των 150 εδρών για να ανατρέψει την κυβέρνηση.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση μειοψηφίας της Σλοβακίας κινδυνεύει να ανατραπεί καθώς και άλλη ανεξάρτητη βουλευτής ανακοίνωσε την πρόθεσή της να την καταψηφίσει σε ψήφο εμπιστοσύνης την Τρίτη.

Αναλυτές είπαν ότι μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα μπορούσε να επηρεάσει την υποστήριξη του μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη γειτονική Ουκρανία, ιδιαίτερα εάν φέρει στην εξουσία την αριστερή αντιπολίτευση που επέκρινε τον κεντροδεξιό συνασπισμό του πρωθυπουργού Έντουαρντ Χέγκερ για παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

Η αντιπολίτευση πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 76 ψήφους στο κοινοβούλιο των 150 εδρών για να ανατρέψει την κυβέρνηση που είναι στην εξουσία με μειοψηφία από τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα της διαδικασίας ψηφοφορίας, που είχε προγραμματιστεί για τις 10:00 τοπική ώρα, ήταν ασαφές επειδή οι ανεξάρτητες ψηφοφορίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την ισορροπία.

Ωστόσο, ο κίνδυνος πτώσης της κυβέρνησης αυξήθηκε την Τρίτη αφού ένας ανεξάρτητος βουλευτής, πρώην ακροδεξιός παράταξη της αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφεραν ότι τα τοπικά ΜΜΕ τη Δευτέρα θα μπορούσαν να ανατρέψουν την ισορροπία, τάχθηκε υπέρ της πρότασης μη εμπιστοσύνης.

«Είναι απαράδεκτο για μένα ο Πρωθυπουργός Χέγκερ, ενώ υπερασπίζεται την κυβέρνησή του και εργάζεται στο κοινοβούλιο, να δηλώνει ότι η κυβέρνησή του είναι φιλοουκρανική, φιλοευρωπαϊκή και πρέπει να παραμείνει έτσι», ανέφερε η βουλευτής Σλαβένα Βορομπέλοβα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα ειδήσεων Dennik N. .

Ομάδες της αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένου του ελευθεριακού κόμματος SaS που αποχώρησε από τον συνασπισμό του Χέγκερ τον Σεπτέμβριο – υπέβαλαν πρόταση μομφής καθώς κατηγόρησαν την κυβέρνησή του ότι έκανε πολύ λίγα για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

Η SaS αποχώρησε από την κυβέρνηση μετά από μήνες συγκρούσεων μεταξύ του προέδρου της και πρώην υπουργού Οικονομίας Ρίτσαρντ Σούλικ και του υπουργού Οικονομικών Ιγκόρ Μάτοβιτς, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής του κόμματος του Χέγκερ.

Ο Χέγκερ είπε ότι η κυβέρνησή του θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της, ώστε να μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, επισημαίνοντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα εκτιναχθούν για πολλά νοικοκυριά τον Ιανουάριο καθώς οι σταθεροί τιμολόγίες τους λήγουν στο τέλος του έτους.

Αρκετά κόμματα έχουν πιέσει για εκλογές το επόμενο έτος, εν όψει των προγραμματισμένων εκλογών τον Φεβρουάριο του 2024, εάν πέσει το υπουργικό συμβούλιο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πυρά από Βραζιλία, Βενεζουέλα κατά Ισραήλ για την επιχείρηση στη Ράφα

139 καταδίκες της Ελλάδας για τις συνθήκες κράτησης σε φυλακές και Α.Τ.

Συμβούλιο Υπουργών: Υιοθέτηση νόμου της Ε.Ε. για έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία

Συνομιλίες Ουκρανίας-ΗΠΑ για διμερή συμφωνία ασφαλείας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα