ΑΘΗΝΑ
15:57
|
11.05.2024
Υποστηρικτές του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας επιχείρησαν τη Δευτέρα να εισβάλουν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Μπραζίλια.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ταραχές μεταξύ αστυνομικών και οπαδών του απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, που απαιτούσαν την απελευθέρωση αυτόχθονα ηγέτη μετά τη σύλληψή του για την υποκίνηση «αντιδημοκρατικών» βίαιων επεισοδίων, σημειώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στην Μπραζίλια, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου επιτόπου.

Υποστηρικτές του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας επιχείρησαν τη Δευτέρα να εισβάλουν στο αρχηγείο της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, μετά από τη σύλληψη του Ζουζέ Ακάσιου Σερερέ Σαβάντσι για απειλές και ενέργειες εκφοβισμού που έθεσαν υπό αμφισβήτηση το «δημοκρατικό κράτος δικαίου».

Αστυνομικοί προσπάθησαν να διαλύσουν τους διαδηλωτές χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ. Οι διαδηλωτές, κάποιοι οπλισμένοι με ρόπαλα, ανταπέδωσαν πετώντας πέτρες, σύμφωνα με τον φωτοειδησεογράφο. Λεωφορεία και αυτοκίνητα κοντά στην αστυνομική εγκατάσταση υπέστησαν επιθέσεις, φθορές, ή πυρπολήθηκαν.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία είπε ότι οι «αναταραχές» κοντά στα κεντρικά γραφεία αντιμετωπίζονταν με την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας της πρωτεύουσας.

Οι βίαιες αναταραχές ξεκίνησαν αφότου ένας υποστηρικτής του Μπολσονάρο συνελήφθη για φερόμενη οργάνωση βίαιων «αντιδημοκρατικών πράξεων», σύμφωνα με τον δικαστή που διέταξε τη σύλληψή του. Ο Ζουζέ Ακάσιου Σερερέ Σαβάντσι κατηγορείται πως οργάνωσε διαδηλώσεις «αντιδημοκρατικού χαρακτήρα» στην πρωτεύουσα, ιδίως μπροστά στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει ο κεντροαριστερός εκλεγμένος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, ο Σερερέ Σαβάντσι αξιοποίησε τη θέση του -είναι ηγέτης της φυλής Σαβάντσι- για να υποκινήσει αυτόχθονες και να «διαπράξουν αδικήματα», να ασκήσουν βία εναντίον του εκλεγμένου αρχηγού του κράτους και μελών του ομοσπονδιακού Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το ομοσπονδιακό εκλογικό δικαστήριο (TSE) επικύρωσε την εκλογική νίκη στις 30 Οκτωβρίου του αριστερού αντιπάλου του Μπολσονάρου, Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ως προέδρου. Μετά από μήνες αβάσιμων υποδείξεων ότι το εκλογικό σύστημα της Βραζιλίας είναι ευάλωτο σε νοθεία, ο Μπολσονάρου δεν παραδέχτηκε την ήττα από τον Λούλα ούτε εμπόδισε επισήμως την παράδοση της εξουσίας.

Ωστόσο, ορισμένοι από τους πιο σκληροπυρηνικούς υποστηρικτές του προέδρου έχουν αποκλείσει τους αυτοκινητόδρομους σε ένδειξη διαμαρτυρίας και έχουν κατασκηνώσει μπροστά σε στρατώνες, ζητώντας στρατιωτικό πραξικόπημα για να αποκλείσουν τον Λούλα από την προεδρία.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Μπολσονάρου συγκεντρώθηκαν έξω από την προεδρική κατοικία το απόγευμα της Δευτέρας με πανό που καλούσαν σε «στρατιωτική επέμβαση». Ο πρόεδρος ενώθηκε μαζί τους για μια δημόσια προσευχή, αλλά δεν μίλησε στο πλήθος.

«Δεν πρόκειται να γίνει ορκομωσία», είπε ένας από τους υποστηρικτές του Bolsonaro στο πλήθος. «Ο Μπολσονάρου επανεξελέγη, αλλά το έκλεψαν. Έτσι μόνο ο στρατός μπορεί να βάλει τα πράγματα σε τάξη».

Οι θεωρίες συνωμοσίας και η επακόλουθη βία έχουν αναζωπυρώσει τις μνήμες από την εισβολή του Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ από υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης, εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια για την 1η Ιανουαρίου, όταν ο Λούλα θα αναλάβει τα καθήκοντά του σε μια δημόσια τελετή στη Μπραζίλια.

Ωστόσο, την Παρασκευή, με φόντο την πύλη της προεδρίας στην πρωτεύουσα Μπραζιλία, ο κ. Μπολσονάρου είπε σε οπαδούς του: «αυτοί που θα αποφασίσουν πού θα πάω είσαστε εσείς. Αυτοί που θα αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν οι ένοπλες δυνάμεις είσαστε εσείς».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βραυρώνα: Για ανθρωποκτονία κατηγορούνται οι γονείς του βρέφους

Μύκονος: 15 προσαγωγές για την αιματηρή συμπλοκή της Παρασκευής

Εντοπίστηκαν 24 μετανάστες σε βραχώδες σημείο στην Τήλο

Δήλωση ΚΚΕ για την επίσκεψη Ράμα στην Ελλάδα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα