ΑΘΗΝΑ
19:34
|
08.05.2024
Το Μαυροβούνιο, βασικός δυτικός σύμμαχος στα Βαλκάνια, έχει παραλύσει από μια πολύμηνη κυβερνητική κρίση που έχει σταματήσει τη διαδικασία ένταξης στην EE.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Συγκρούσεις ξέσπασαν τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης της αντιπολίτευσης στο Μαυροβούνιο, αντανακλώντας μια βαθιά πολιτική κρίση μεταξύ των φιλοδυτικών και φιλοσερβικών και φιλορωσικών στρατοπέδων στη μικρή βαλκανική χώρα που είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Η αστυνομία του Μαυροβουνίου χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού εναντίον εκατοντάδων διαδηλωτών που πέταξαν πέτρες, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το κοινοβούλιο, ανέφερε σε ανακοίνωση της αστυνομίας. Κανείς δεν τραυματίστηκε σοβαρά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε καθώς οι νομοθέτες εντός του κτιρίου του κοινοβουλίου ψήφισαν για να αφαιρέσουν τον φιλοδυτικό πρόεδρο της χώρας από τον καθοριστικό ρόλο στον διορισμό του πρωθυπουργού. Ο νόμος προωθήθηκε από τη φιλοσερβική και φιλορωσική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, εξοργίζοντας τη φιλοδυτική αντιπολίτευση.

Ο επίμαχος νόμος ψηφίστηκε τη Δευτέρα από 41 βουλευτές στο 80μελές κοινοβούλιο.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ποντγκόριτσα ζήτησε ηρεμία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν για άμεση επιστροφή σε έναν ήρεμο και εποικοδομητικό διάλογο», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter. «Καλούμε όλους τους ηγέτες και τους πολίτες του Μαυροβουνίου να συνεχίσουν να συνομιλούν και να βρουν ειρηνικές λύσεις στα πολιτικά προβλήματα».

Το Μαυροβούνιο, βασικός δυτικός σύμμαχος στα Βαλκάνια, έχει παραλύσει από μια πολύμηνη κυβερνητική κρίση που έχει σταματήσει τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έπεσε σε ψήφο εμπιστοσύνης τον Αύγουστο και έκτοτε επικρατεί πολιτικό αδιέξοδο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Αριστερά για Μητσοτάκη: Η σιωπή του για το έγκλημα στην Παλαιστίνη σημαίνει συνενοχή

Με θερμό καλοκαίρι απειλεί τον Λίβανο το Ισραήλ

Το φοιτητικό κίνημα θα ρίξει τον Μπάιντεν;

Βραζιλία: 100 νεκροί από πλημμύρες-Αυξήθηκαν οι αγνοούμενοι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα