ΑΘΗΝΑ
03:57
|
25.04.2024
Ο ιδρυτής του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, συνελήφθη στις Μπαχάμες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύλληψη του ιδρυτή του χρεοκοπημένου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX και πρώην δισεκατομμυριούχου Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές στις Μπαχάμες, μετά από εντολή του γενικού εισαγγελέα της χώρας, κατηγορούμενος για «οικονομικά αδικήματα» στις ΗΠΑ και τις Μπαχάμες.

Η εταιρεία FTX, που κάποτε είχε αποτιμηθεί στα 32 δισ. δολάρια, κατέρρευσε τον περασμένο μήνα και υπέβαλε αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ καθώς φέρεται να χρωστούσε στους 50 μεγαλύτερους πιστωτές της σχεδόν 3 δισ. δολάρια.

Ο Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, που εθεωρείτο κάποτε ως μια νεαρή εκδοχή του θρυλικού Αμερικανού επενδυτή Γουόρεν Μπέφετ, στα τέλη Οκτωβρίου είχε μια καθαρή περιουσία που εκτιμάται σε περισσότερα από 15 δισ. δολάρια, και ήταν γνωστός στις ΗΠΑ ως υποστηρικτής και χορηγός διαφόρων Δημοκρατικών πολιτικών.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στις Μπαχάμες, θα τεθεί υπό κράτηση σύμφωνα με τον νόμο περί έκδοσης της χώρας, καθώς συνελήφθη κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ενώ μέτρα εναντίον του δήλωσαν πως θα λάβουν και οι ρυθμιστικές αρχές της Wall Street.

«Επαινούμε τους εταίρους μας στις αρχές επιβολής του νόμου που εργάστηκαν για να εξασφαλίσουν τη σύλληψη του κ. Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ στις Μπαχάμες για ομοσπονδιακές ποινικές κατηγορίες», δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC).

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εγκρίνει χωριστά κατηγορίες σχετικά με τις παραβιάσεις από τον κ. Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ των νόμων περί κινητών αξιών μας, οι οποίες θα κατατεθούν δημόσια αύριο στη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης», πρόσθεσε.

Πριν την ανακοίνωση της σύλληψης, ο Μπάνκμαν-Φριντ αναμενόταν να καταθέσει στην Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών του Κογκρέσου, με τους δικηγόρους του να δηλώνουν ότι δεν θα δώσει το παρών.

Η FTX, ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.COM, ιδρύθηκε το 2019 και έφτασε να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, διαπραγματεύοντας περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια κρυπτονομισμάτων την ημέρα.

Ωστόσο, στις 11 Νοεμβρίου υπέβαλε αίτηση προστασίας από πτώχευση, αφού οι χρήστες απέσυραν 6 δισεκατομμύρια δολάρια από την πλατφόρμα σε τρεις ημέρες και η ανταγωνιστική ανταλλαγή Binance εγκατέλειψε μια συμφωνία διάσωσης  Την ίδια στιγμή, ο Μπάνκμαν-Φριντ παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος της FTX.

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις και δημόσιες εμφανίσεις τις τελευταίες εβδομάδες, παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη στην εταιρεία, αλλά προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις κατηγορίες για παράνομη δραστηριότητα.

«Δεν προσπάθησα ποτέ να διαπράξω απάτη», είπε στο DealBook Summit των New York Times στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η κατάρρευση του FTX ήρθε κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους χρονιάς για τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων. Φέτος το Bitcoin έχει χάσει περισσότερο από το 60% της αξίας του, ενώ άλλα κρυπτονομίσματα έχουν επίσης υποχωρήσει.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ απειλούν το Πακιστάν για τις συμφωνίες με το Ιράν

Το σινικό κίνημα των κακοντυμένων εργαζομένων

Νέο πρόβλημα με αεροσκάφος της Boeing στο Γιοχάνεσμπουργκ

Ψηφίστηκαν οι αλλαγές στους δημοσιονομικούς κανόνες της Ε.Ε.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα