ΑΘΗΝΑ
19:35
|
04.05.2024
Έρευνα έγινε στα γραφεία του κόμματος του Γάλλου πρωθυπουργού και στα γραφεία της εταιρείας McKinsey με την οποία εικάζεται πως είχε αθέμιτες συναλλαγές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εγκληματολόγοι πραγματοποίησαν έφοδο στα γραφεία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων McKinsey & Company στο Παρίσι, ανέφερε σήμερα η Le Parisien. Οι αρχές ερευνούν το εάν η McKinsey χρηματοδότησε παράνομα τις εκστρατείες του Μακρόν το 2017 και το 2022.

Οι επιδρομές, οι οποίες είχαν στόχο τα κεντρικά γραφεία του κόμματος Renaissance (RE) του Μακρόν, την ένωση χρηματοδότησής του και τα κεντρικά γραφεία της McKinsey στη Γαλλία, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Τρίτης, έγραψε η εφημερίδα.

Αξιωματούχοι του Renaissance επιβεβαίωσαν ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αλλά είπαν ότι επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην πλευρά του γραφείου που στεγάζει το αρμόδιο για τις προεκλογικές εκστρατείες τμήμα. Η McKinsey επιβεβαίωσε επίσης ότι έγιναν έρευνες στα γραφεία της, προσθέτοντας ότι «θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές».

Η έρευνα για τις σχέσεις Μακρόν και McKinsey ανακοινώθηκε από το γραφείο της Εθνικής Οικονομικής Εισαγγελίας της Γαλλίας στα τέλη του περασμένου μήνα. Αν και η εισαγγελία δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες της έρευνας, είπε ότι η έρευνα συνδέεται με δημοσιεύματα των ΜΜΕ που υποδηλώνουν ότι η McKinsey είχε κοστολογήσει χαμηλότερα τις προεδρικές εκστρατείες του Μακρόν το 2017 και το 2022 και με αντάλλαγμα επικερδείς κρατικές συμβάσεις όταν ο Μακρόν θα ερχόταν στην εξουσία.

Μια έκθεση Γάλλων γερουσιαστών που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο διαπίστωσε ότι υπό τον Μακρόν, η γαλλική κυβέρνηση και η δημόσια διοίκηση υπέγραψαν συμβάσεις αξίας τουλάχιστον 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ με εταιρείες συμβούλων από το 2018, δηλαδή δαπάνες υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Τα γραφεία της McKinsey δέχθηκαν επίσης έφοδο από εφοριακούς υπαλλήλους τον Μάιο, στο πλαίσιο έρευνας για εικαζόμενη φορολογική απάτη.

Η χρηματοδότηση εκστρατειών στη Γαλλία ελέγχεται αυστηρά και η χρηματοδότηση των προεδρικών εκστρατειών από ιδιωτικές εταιρείες είναι παράνομη. Οι ατομικές συνεισφορές ρυθμίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό.

Ο Μακρόν επιμένει ότι δεν παραβίασε κανέναν κανόνα και δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι δεν έχει «τίποτα να φοβηθεί» από την έρευνα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα