ΑΘΗΝΑ
21:02
|
19.04.2024
Η κλιματική αλλαγή θα επιταχύνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο το 2023,σύμφωνα με μελέτη της International Rescue Committee (IRC).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κλιματική αλλαγή θα επιταχύνει τις ανθρωπιστικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο το 2023, προσθέτοντας στα ζητήματα που δημιουργούνται από τις ένοπλες συγκρούσεις και την οικονομική ύφεση, σύμφωνα με μελέτη της ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC).

Ο οργανισμός, με έδρα τη Νέα Υόρκη και επικεφαλής τον πρώην πολιτικό του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων σε ανθρωπιστική ανάγκη έχει εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία, πλησιάζοντας τα 339,2 εκατομμύρια έναντι των 81 εκατομμυρίων που παρατηρήθηκαν το 2014.

Η κλιματική αλλαγή είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων που επιταχύνουν τις ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, σημείωσε το IRC, παρά το γεγονός ότι οι 20 χώρες στη λίστα παρακολούθησης έκτακτης ανάγκης – όπως η Αϊτή και το Αφγανιστάν – συμβάλλουν μόλις 2% στις παγκόσμιες εκπομπές CO2.

«Το 2022 έδειξε ότι ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανθρωπιστικής κρίσης είναι αναμφισβήτητος», σημειώνει η έκθεση.

Επισήμανε μακροχρόνιες περιόδους βροχοπτώσεων, οι οποίες «έχουν φέρει καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια στη Σομαλία και την Αιθιοπία» και έχουν σκοτώσει χιλιάδες στο Πακιστάν.

Το IRC επισήμανε επίσης ότι πρέπει να «επενδύσει πιο ενεργά στην πρόληψη και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής».

Εν τω μεταξύ, η επισιτιστική ανασφάλεια είναι ήδη μεγάλη λόγω των αυξανόμενων συγκρούσεων καθώς και της οικονομικής κρίσης που πυροδότησε η ένοπλη σύγκρουση της Ρωσίας με την Ουκρανία και η πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε.

Επιπλέον, το χάσμα μεταξύ των ανθρωπιστικών αναγκών και της χρηματοδότησής της έχει αυξηθεί σε παγκόσμιο έλλειμμα 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Νοέμβριο του 2022.

«Οι δωρητές αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν αναλογικά», ανέφερε η έκθεση. «Το αποτέλεσμα είναι ότι οι κοινότητες που πλήττονται από την κρίση δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες που χρειάζονται για να επιβιώσουν, να ανακάμψουν και να ξαναχτιστούν».

Η μελέτη – με τίτλο “Emergency Watchlist 2023” – τόνισε επίσης ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έχει αυξηθεί σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια σήμερα, από 60 εκατομμύρια το 2014, με τη Βενεζουέλα μεταξύ των μεγαλύτερων οδηγών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα