ΑΘΗΝΑ
13:14
|
23.05.2024
Το Όρεγκον δεν έχει εκτελέσει κρατούμενο από το 1997, ωστόσο η κυβερνήτης του αποφάσισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως «αναγνώριση ότι η θανατική ποινή είναι ανήθικη».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μια από τις τελευταίες πράξεις της ως Κυβερνήτης του Όρεγκον, η Δημοκρατική Κέιτ Μπράουν μετέτρεψε τις ποινές 17 θανατοποινιτών σε ισόβια χωρίς αναστολή, χαρακτηρίζοντας τη θανατική ποινή «δυσλειτουργική και ανήθικη», όπως ανακοίνωσε το γραφείο της χθες.

«Πίστευα από καιρό ότι η δικαιοσύνη δεν προχωρά με την αφαίρεση μιας ζωής και ότι το κράτος δεν πρέπει να ασχολείται με την εκτέλεση ανθρώπων – ακόμα κι αν ένα τρομερό έγκλημα τους έβαλε στη φυλακή», αναφέρει το δελτίο τύπου.

Ενώ η θανατική ποινή είναι τεχνικά νόμιμη στο Όρεγκον, η Μπράουν έχει διατηρήσει ένα μορατόριουμ στις εκτελέσεις από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2015. Περιόρισε περαιτέρω τη χρήση της με νόμο του 2019, υποστηρίζοντας ότι η αντίθεση στη δολοφονία που χρηματοδοτείται από τους φορολογούμενους είναι «μια αξία που μοιράζονται πολλοί κάτοικοι του Όρεγκον».

Η Μπράουν εξήγησε ότι η απόφασή της να γλιτώσει τους 17 καταδικασμένους κρατούμενους, η οποία τέθηκε σε ισχύ σήμερα, δεν σχετίζεται με «οποιεσδήποτε προσπάθειες αποκατάστασης από τα άτομα που καταδικάζονται σε θάνατο». Αντίθετα, είπε, βασίστηκε αποκλειστικά στην «αναγνώριση ότι η θανατική ποινή είναι ανήθικη».

«Είναι μια μη αναστρέψιμη ποινή που δεν επιτρέπει τη διόρθωση. Είναι σπατάλη των δολαρίων των φορολογουμένων. Δεν κάνει τις κοινότητες πιο ασφαλείς, και δεν μπορεί και δεν έχει λειτουργήσει ποτέ δίκαια», αναφέρει η δήλωση του Μπράουν, ενώ αναγνωρίζει «τον πόνο και την αβεβαιότητα που βιώνουν τα θύματα καθώς περιμένουν για δεκαετίες ενώ τα άτομα κάθονται στην πτέρυγα των μελλοθάνατων… χωρίς λύση».

Ενώ οι κρατούμενοι θα γλιτώσουν από τη θανατηφόρα ένεση, δεν θα έχουν τη δυνατότητα αποφυλάκισης υπό όρους, που σημαίνει ότι και πάλι θα ζήσουν τις υπόλοιπες μέρες τους μέσα σε κελιά. Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε τους πολιτικούς αντιπάλους της Μπράουν να καταγγείλουν την κίνηση ως προτεραιότητα των δικαιωμάτων των εγκληματιών έναντι των θυμάτων. Η πολιτειακή βουλευτής Βίκι Μπρις-Άιβερσον των Ρεπουμπλικανών εξέδωσε μια δική της δήλωση κατηγορώντας την Μπράουν για «έλλειψη υπεύθυνης κρίσης».

Το Όρεγκον δεν έχει εκτελέσει κρατούμενο από το 1997, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών για τις Θανατικές Ποινές, και ο προκάτοχος της Μπράουν ανέστειλε τη θανατική ποινή το 2011.

Η κυβερνήτης αποχωρεί από τα καθήκοντά της τον επόμενο μήνα, για να αντικατασταθεί από τη Δημοκρατική Τίνα Κότεκ. Τον περασμένο μήνα, ήρε τις καταδίκες περισσότερων από 47.000 καταδικασμένων για κατοχή μικρής ποσότητας μαριχουάνας.

Η απόφασή της να δώσει χάρη σε πάνω από 1.100 κρατούμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, προκάλεσε μια ανεπιτυχή αγωγή από τις οικογένειες των θυμάτων, οι οποίες το χαρακτήρισαν κατάχρηση εξουσίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπό κράτηση παραμένουν οι εννέα επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου παρά την αθώωσή τους

Αρχίζει να βρέχει σφαίρες (και δεν είναι για καλό)

Ρωσία: Στο Δημόσιο περνά ο μεγαλύτερος εγχώριος παραγωγός κρασιού

Ευρωεκλογές: Κοινή ανακοίνωση-έκκληση αριστερών κομμάτων κατά της ακροδεξιάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα