ΑΘΗΝΑ
17:24
|
28.04.2024
Το αμερικανικό δολάριο μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί από τις εμπορικές στατιστικές της Ε.Ο.Ε., δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το αμερικανικό δολάριο μπορεί σύντομα να εξαφανιστεί από τις εμπορικές στατιστικές της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς τα μέλη της μειώνουν τη χρήση του νομίσματος στους μεταξύ τους διακανονισμούς.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι το εμπόριο μεταξύ των χωρών της ένωσης αυξάνεται ραγδαία και είπε ότι είναι καιρός να αρχίσουν να υπολογίζονται τα στατιστικά στοιχεία στα νομίσματα που χρησιμοποιούνται.

Η Ε.Ο.Ε., η οποία βασίζεται στην Τελωνειακή Ένωση της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας, ιδρύθηκε το 2015. Αργότερα προσχώρησαν η Αρμενία και το Κιργιστάν.

«Η Ε.Ο.Ε. είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες περιφερειακές ενώσεις. Ενώνει σχεδόν 185 εκατομμύρια καταναλωτές και το συνολικό της ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Αν και, είναι καιρός να περάσουμε στον υπολογισμό των στατιστικών στοιχείων με άλλα νομίσματα, μέχρι στιγμής υπολογίζουμε σε δολάρια από συνήθεια», ανέφερε σήμερα ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία μειώνει τη χρήση του αμερικανικού δολαρίου στο εξωτερικό της εμπόριο. Η Μόσχα ενέκρινε επίσης ένα σχέδιο για την αποδολαριοποίηση της εγχώριας οικονομίας το 2018. Ωστόσο, επιτάχυνε τη διαδικασία απομάκρυνσης φέτος, μετά τις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία. Φέτος, η Μόσχα εισήγαγε ένα πρόγραμμα πληρωμών με βάση το ρούβλι για τις εξαγωγές φυσικού αερίου και ενίσχυσε τη χρήση των εθνικών νομισμάτων στο εξωτερικό εμπόριο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το μερίδιο των εθνικών νομισμάτων στους αμοιβαίους διακανονισμούς μεταξύ των μελών της Ε.Ο.Ε. έως τον Αύγουστο του 2022 ήταν 74%, με περισσότερες από τις μισές συναλλαγές να γίνονται σε ρωσικά ρούβλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αίγυπτος: Τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκαν κατά 50% εν μέσω εντάσεων

Ανδρουλάκης: Ο κ. Μητσοτάκης να πει ξεκάθαρα τι συμβαίνει στο ΥΠΕΣ

Η Μελόνι ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της στις Ευρωεκλογές

Πέντε κατακτήσεις των γυναικών στην ΕΣΣΔ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα