ΑΘΗΝΑ
11:16
|
26.04.2024
Οι μισές σχεδόν συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών γίνονται με ρούβλια και γιουάν, δήλωσε σήμερα Μιχαήλ Μισούστιν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία και η Κίνα χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα εθνικά τους νομίσματα στο εμπόριο, με σχεδόν τις μισές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών να πραγματοποιούνται σε ρούβλια και γιουάν, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης με τον Κινέζο πρωθυπουργό, Λι Κετσιάνγκ, κατά την οποία ο Μισούστιν εξέφρασε την ελπίδα ότι η χρήση των εθνικών νομισμάτων των δύο χωρών αντί του δολαρίου ΗΠΑ και του ευρώ θα αυξηθεί περαιτέρω.

«Αυτή η μετάβαση… θα κερδίζει ενεργά δυναμική. Αυτός είναι η διευθέτηση που πρέπει να επικρατήσει. Αυτή είναι η λογική μιας κυριαρχικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής ενός πολυπολικού κόσμου», είπε.

Ο Μισούστιν σημείωσε ότι παρά τις εξωτερικές πιέσεις και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε διψήφια ανάπτυξη και τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο και τώρα πλησιάζει τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό είναι ήδη υψηλότερο από τα στοιχεία του περασμένου έτους. Μακροπρόθεσμα, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο χωρών, θα φτάσουμε τα 200 δισεκατομμύρια δολάρια ή και περισσότερα», δήλωσε.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία και η Κίνα έχουν εντείνει τη χρήση εγχώριων νομισμάτων στις αμοιβαίες συναλλαγές τους σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν από το δολάριο ΗΠΑ και το ευρώ.

Η Μόσχα ακολουθεί σταθερά μια πολιτική «αποδολαριοποίησης» στο εξωτερικό εμπόριο και έχει αυξήσει τη χρήση του γιουάν. Εκτός από το κινεζικό νόμισμα που εμφανίζεται πιο συχνά σε εμπορικούς διακανονισμούς, ορισμένες ρωσικές εταιρείες έχουν αρχίσει να εκδίδουν ομόλογα σε γουάν, ενώ ορισμένες ρωσικές τράπεζες δέχονται και καταθέσεις στο νόμισμα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα