ΑΘΗΝΑ
13:39
|
05.05.2024
Η Meta κατηγορείται άφησε βίαιες αναρτήσεις μίσους από την Αιθιοπία να δημοσιευτούν στο Facebook, πυροδοτώντας τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η εταιρεία κολοσσός των κοινωνικών δικτύων Meta Platforms κατηγορείται σε μήνυση που κατατέθηκε στην Κένυα την Τετάρτη ότι άφησε βίαιες αναρτήσεις μίσους από την Αιθιοπία να ανθίσουν στο Facebook, πυροδοτώντας τον εμφύλιο πόλεμο στην χώρα.

Η μήνυση, που κατατέθηκε από δύο Αιθίοπες ερευνητές και την ομάδα δικαιωμάτων του Ινστιτούτου Katiba της Κένυας, ισχυρίζεται ότι τα συστήματα συστάσεων του Facebook ενίσχυσαν τις βίαιες δημοσιεύσεις στην Αιθιοπία, συμπεριλαμβανομένων πολλών που προηγήθηκαν της δολοφονίας του πατέρα ενός από τους ερευνητές.

“Όχι μόνο το Facebook επιτρέπει να υπάρχει τέτοιο περιεχόμενο στην πλατφόρμα, αλλά του δίνει προτεραιότητα και βγάζει χρήματα από τέτοιο περιεχόμενο. Γιατί τους επιτρέπεται να το κάνουν αυτό;” Ο Μέρσι Μουτέμι, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους δύο Αιθίοπες ερευνητές, είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι.

Η μήνυση ανέφερε επίσης ότι η Meta απέτυχε να επιδείξει εύλογη προσοχή στην εκπαίδευση των αλγορίθμων της για τον εντοπισμό επικίνδυνων αναρτήσεων και στην πρόσληψη προσωπικού για αστυνομικό περιεχόμενο για τις γλώσσες που καλύπτονται από τον περιφερειακό κόμβο εποπτείας της στο Ναϊρόμπι.

Η εκπρόσωπος της Meta, Έριν ΜακΠάικ, δήλωσε ότι η ρητορική μίσους και η υποκίνηση σε βία είναι αντίθετες με τους κανόνες του Facebook και του Instagram.

“Επενδύουμε πολλά σε ομάδες και τεχνολογικές υποδομές για να μας βοηθήσουν να βρούμε και να αφαιρέσουμε αυτό το περιεχόμενο”, δήλωσε ο ΜακΠάικ. «Απασχολούμε προσωπικό με τοπικές γνώσεις και εξειδίκευση και συνεχίζουμε να αναπτύσσουμε τις δυνατότητές μας για να συλλάβουμε περιεχόμενο παραβίασης στις πιο ευρέως ομιλούμενες γλώσσες στην Αιθιοπία.

Το ανεξάρτητο Εποπτικό Συμβούλιο της Meta πέρυσι συνέστησε μια επανεξέταση του τρόπου με τον οποίο το Facebook και το Instagram έχουν χρησιμοποιηθεί για τη διάδοση περιεχομένου που αυξάνει τον κίνδυνο βίας στην Αιθιοπία.

Οι ενάγοντες ζητούν από το δικαστήριο να διατάξει τη Meta να λάβει έκτακτα μέτρα για να υποβιβάσει το βίαιο περιεχόμενο, να αυξήσει το προσωπικό συντονισμού στο Ναϊρόμπι και να δημιουργήσει κονδύλια αποκατάστασης περίπου 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα παγκόσμια θύματα βίας που υποκινούνται στο Facebook.

Ο πατέρας του Άμπραχαμ Μίρεγκ, ενός από τους Αιθίοπες ερευνητές, αντιμετώπισε εθνοτικές συκοφαντίες και εκκλήσεις για τον θάνατό του σε αναρτήσεις στο Facebook τον Οκτώβριο του 2021 που αποκάλυψαν πού ζούσε, σύμφωνα με τη μήνυση.

Ισχυρίζεται ότι ο Άμπραχαμ τους ανέφερε αμέσως στο Facebook, αλλά η εταιρεία απέτυχε να τους αφαιρέσει άμεσα ή σε ορισμένες περιπτώσεις καθόλου.

Ο πατέρας του Άμπραχαμ, ένας εθνοτικός του Τιγκράι, δολοφονήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με τη μήνυση. Ο Αμπραχαμ είπε στο Reuters ότι θεωρεί την εταιρεία Meta «άμεσα υπεύθυνh» για τον θάνατο του πατέρα του.

Η υπόθεση απηχεί κατηγορίες που έχει αντιμετωπίσει η Meta για περιεχόμενο στις πλατφόρμες της που σχετίζεται με βία, όπως στη Μιανμάρ, τη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία και την Καμπότζη. Η εταιρεία έχει αναγνωρίσει ότι είναι «πολύ αργή» για να δράσει στη Μιανμάρ.

Χιλιάδες έχουν σκοτωθεί και εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στη σύγκρουση στην Αιθιοπία που ξέσπασε το 2020 μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των εξεγερμένων δυνάμεων από τη βόρεια περιοχή Τιγκράι. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν τον Νοέμβριο σε οριστική παύση των εχθροπραξιών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Άνοδος στο 3,9% η ανεργία στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο

Το Ισραήλ αποφάσισε να κλείσει το Al Jazeera στην επικράτειά του

ΗΠΑ: Αναμένεται το πιο θερμό καλοκαίρι των τελευταίων δεκαετίων

Ιρανός ΥΠΕΞ: Η διεθνής πίεση στο Ισραήλ χαράσσει τον δρόμο της εκεχειρίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα