ΑΘΗΝΑ
13:46
|
06.05.2024
Η οργάνωση Right-to-die Cooperative Last Will ξεκίνησε τη δικαστική υπόθεση με στόχο τη διεύρυνση των υφιστάμενων νόμων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ολλανδία δεν θα καταστήσει νόμιμη τη βοήθεια σε μια υποβοηθούμενη αυτοκτονία για κανέναν πέραν των επαγγελματιών υγείας, αποφάνθηκαν την Τετάρτη Ολλανδοί δικαστές, απορρίπτοντας μια προσπάθεια οργάνωσης του δικαιώματος στον θάνατο να διευρύνει τους νόμους περί ευθανασίας.

Στη γραπτή απόφασή τους, οι δικαστές αποφάνθηκαν ότι ο ολλανδικός νόμος επιτυγχάνει μια «δίκαιη ισορροπία μεταξύ των κοινωνικών συμφερόντων της απαγόρευσης βοήθειας σε μια αυτοκτονία – προστασία της ζωής και πρόληψη της κακοποίησης ευάλωτων ατόμων – και των συμφερόντων ενός ατόμου να έχει πρόσβαση σε γιατρό -υποβοηθούμενη αυτοκτονία σε περίπτωση αφόρητης ταλαιπωρίας χωρίς την προοπτική να βελτιωθεί».

Η Ολλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την ευθανασία και την υποβοηθούμενη από ιατρό αυτοκτονία υπό αυστηρές προϋποθέσεις και υπό την επίβλεψη ιατρών το 2002.

Η οργάνωση Right-to-die Cooperative Last Will ξεκίνησε τη δικαστική υπόθεση με στόχο τη διεύρυνση των υφιστάμενων νόμων. Υποστήριξε ότι η απαγόρευση παροχής βοήθειας στην αυτοκτονία που δεν επιβλέπεται από επαγγελματίες υγείας παραβιάζει το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και το σεβασμό της ιδιωτικής ζωής που κατοχυρώνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δικηγόροι του ολλανδικού κράτους είπαν ότι οι νόμοι για την ευθανασία επιτυγχάνουν μια ισορροπία μεταξύ του καθήκοντος του κράτους να προστατεύει τους πολίτες, ακόμη και από τον εαυτό τους, και της ατομικής αυτονομίας.

Ο Fransien van ter Beek της μεγαλύτερης οργάνωσης του δικαιώματος στο θάνατο της χώρας NVVE είπε ότι η απόφαση ήταν απογοητευτική και ότι ο νόμος άφησε μια σημαντική ομάδα ανθρώπων χωρίς πρόσβαση σε «έναν αξιοπρεπή θάνατο υπό τη δική τους διεύθυνση».

Υπήρξε μια ευρύτερη συζήτηση στη χώρα σχετικά με την αλλαγή της νομοθεσίας ώστε να επιτρέπεται η ευθανασία για όλα τα άτομα άνω των 75 ετών που αισθάνονται ότι έχουν τελειώσει με τη ζωή, ακόμα κι αν δεν πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση.

Το 2020 ένα από τα κόμματα του κυβερνώντος συνασπισμού υπέβαλε νομοσχέδιο για να γίνει αυτό δυνατό, αλλά δεν έχει ψηφιστεί ακόμη από το κοινοβούλιο.

Επί του παρόντος, η βοήθεια σε μια αυτοκτονία ή η παροχή μέσων σε κάποιον να αυτοκτονήσει εκτός των αυστηρών κριτηρίων τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών.

Υπάρχει μια ξεχωριστή υπόθεση ενώπιον των ολλανδικών δικαστηρίων εναντίον ενός μέλους του Cooperative Last Will που είναι ύποπτο ότι βοήθησε στην αυτοκτονία πουλώντας την «Ουσία Χ» – μια σκόνη αυτοκτονίας που προωθεί η ομάδα – σε τουλάχιστον 33 άτομα.

Οι εισαγγελείς είπαν ότι μια άλλη υπόθεση που αφορά 10 άτομα με διασυνδέσεις με τον συνεταιρισμό βρίσκεται στα σκαριά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ελληνική Λύση: Να ακυρωθεί η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Δέκα χρόνια από τη σφαγή της Οδησσού: Όταν ο φασισμός επιβλήθηκε με αίμα και ατσάλι

Ρωσία: Διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων με εξάσκηση στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων

ΗΠΑ: Σχεδόν 2.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων σε κολέγια και πανεπιστήμια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα