ΑΘΗΝΑ
08:15
|
04.05.2024
Η τριήμερη σύνοδος προκαλεί σχεδόν την αδιαφορία αμερικανικών και αφρικανικών ΜΜΕ. Ίσως γιατί τα αποτελέσματα θεωρούνται κατώτερα των προσδοκιών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την «αξιοπιστία» των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Αφρική προσπάθησε να προωθήσει σήμερα η κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν κατά τη δεύτερη μέρα εργασιών της συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Αφρικανικής Ένωσης, που ξεκίνησε στην Ουάσιγκτον, παρουσία δεκάδων ηγετών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων από 54 αφρικανικές χώρες.

Στο κάδρο του έντονου ανταγωνισμού με την Κίνα η κυβέρνηση Μπάιντεν διαβεβαίωσε πως είναι «αξιόπιστος και ποιοτικός» εταίρος των αφρικανικών χωρών που είναι πρόθυμος να τις βοηθήσει να διεξάγουν «δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές» και να συμβάλει στην ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών στους τομείς της υγείας της ενέργειας.

Βέβαια εάν ήταν έτσι τόσο «αγαθές» οι προθέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν και στην πραγματικότητα, τότε θα είχαν βοηθήσει πρώτα τους περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανούς πολίτες που είναι καταχρεωμένοι στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και τις κλινικές επειδή χρειάστηκαν περίθαλψη σε κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Κατά τα λοιπά και μετά το γεύμα γνωριμίας που έδωσε η σύζυγος του Προέδρου Μπάιντεν, Τζιλ, στις Αφρικανές «πρώτες κυρίες», ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε στο πλαίσιο της συνόδου πως θα δώσει πάνω από 15 δις. δολάρια για επενδύσεις στο εμπόριο και νέες συνεργασίες για να βοηθήσει την ψηφιοποίηση των αφρικανικών χωρών.

Ανακοίνωσε επίσης πως θα δώσει άλλα 350 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην ερχόμενη τριετία για την προώθηση της ισότητας των γυναικών στους χώρους εργασίας (κάτι που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και για τις ΗΠΑ προκειμένου να εξισωθούν οι χαμηλότερες αμοιβές που παίρνουν ως σήμερα οι Αμερικανίδες σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους για την ίδια δουλειά). Επιπλέον ανακοινώθηκαν και άλλα 300 εκατομμύρια δολάρια για την πρόληψη του καρκίνου και την έγκαιρη διάγνωση στην Αφρική καθώς και άλλα 55 δις δολάρια ως «οικονομική βοήθεια» σε διάφορες χώρες της Αφρικής ως το 2025. Η κυβέρνηση Μπάιντεν επανέλαβε επίσης την επιθυμία της να εξασφαλίσει μία μόνιμη θέση στην Ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών η Αφρικανική Ένωση ώστε να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των χωρών της περιοχής.

Ο εκπρόσωπος ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, πασχίζοντας να υπερασπιστεί τον δήθεν «θετικό» ρόλο των ΗΠΑ στην Αφρική σε σχέση με εκείνον της Κίνας, που εδώ και δεκαετίες έχει δημιουργήσει σημαντικά έργα υποδομών, διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «αρνείται να βάλει το πιστόλι στον κρόταφο» των Αφρικανών ηγετών ώστε να τους αναγκάσει να διαλέξουν ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Πιθανώς, γιατί εάν το έκανε, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως οι αφρικανικές χώρες θα επέλεγαν την Ουάσιγκτον…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αεροπορικώς το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για την σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Πώς θα λειτουργήσουν τα μαγαζιά ως το Μεγάλο Σάββατο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αραιώνουν τα δρομολόγια των συγκοινωνιών ως την Τετάρτη του Πάσχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα