ΑΘΗΝΑ
15:12
|
24.04.2024
Όμηροι των απαράδεκτων τακτικών του Αζερμπαϊτζάν που καταπατά τις υποχρεώσεις του, 120.000 κάτοικοι στο Ναγκόρνο-Κραμπάχ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το Αζερμπαϊτζάν μπλόκαρε τον Διάδρομο Λατσίν και διέκοψε τις προμήθειες φυσικού αερίου προκαλώντας ανθρωπιστική κρίση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σήμερα Πέμπτη.

«Τις τελευταίες ημέρες, η ανθρωπιστική κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει επιδεινωθεί δραματικά. Αρχικά, το Αζερμπαϊτζάν απέκλεισε τον Διάδρομο Λατσίν και στη συνέχεια έκλεισε έναν αγωγό φυσικού αερίου που παρείχε φυσικό αέριο στην περιοχή», είπε ο Αρμένιος ηγέτης.

«Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων, οι κάτοικοι του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στερούνται του δικαιώματός τους στην ελευθερία μετακίνησης, χιλιάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, παραμένουν στο δρόμο σε συνθήκες κρύου χειμώνα, πολλές οικογένειες κατέληξαν να χωριστούν ακούσια, άτομα με προβλήματα υγείας στερούνται ιατρικής βοήθειας, 120.000 άνθρωποι κρατούνται ουσιαστικά όμηροι, σχολεία και νηπιαγωγεία αναγκάστηκαν να κλείσουν. Η κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι μια ανθρωπιστική κρίση», σημείωσε, τονίζοντας ότι το Αζερμπαϊτζάν καταπατά επανειλημμένα τις διεθνείς του δεσμεύσεις που απορρέουν από την τριμερή συμφωνίας της 9ης Νοεμβρίου 2020, με την οποία δεσμεύτηκε για την ασφάλεια της κυκλοφορίας των πολιτών, των οχημάτων και των εμπορευμάτων κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, πρόσθεσε επίσης ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να προωθήσει το αίτημα του κοινοβουλίου προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, τους Συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ και τα κράτη μέλη να στείλουν μια διερευνητική αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ για την παρακολούθηση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Εν τω μεταξύ, όπως μεαδίδει το Nagorno Karabakh Obseber, o λογιαρισμός Telegram του ρωσικού ειρηνευτικού σώματος στην περιοχή, αναδημοσίευσε μια δήλωση από άλλο λογαριασμό που κάνει λόγο για κρατικά οργανωμένες διαδηλώσεις από το Αζερμπαϊτζάν που μπλοκάρουν τον διάδρομο του Λατσίν, τις οποίες χαρακτηρίζει ως έναν τύπο έγχρωμης επανάστασης.

Ανακοίνωση σχετική με το θέμα εξέδωσε σήμερα και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, καλώντας τις αρχές του Αζερμπαϊτζάν να διασφαλίσουν την ελευθερία των μετακινήσεων και προς τις δύο πλευρές κατά μήκος του διαδρόμου του Λατσίν.

Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, καλώντας την κυβέρνηση του Μπακού να αποκαταστήσει την κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου.

«Το κλείσιμο του διαδρόμου του Λατσίν έχει σοβαρές ανθρωπιστικές επιπτώσεις και καθυστερεί την ειρηνευτική διαδικασία. Καλούμε την κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν να αποκαταστήσει την ελεύθερη κυκλοφορία μέσω του διαδρόμου. Ο δρόμος προς τα εμπρός είναι μέσω διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ισπανία: Ύποπτη για διαφθορά η σύζυγος του Σάντσεθ

Ρατσιστική επίθεση σε βάρος διανομέα στον Άγιο Δημήτριο καταγγέλλει η ΚΕΕΡΦΑ

Στην Κίνα ο Μπλίνκεν- Πιθανή μια συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ

Άλογα του Ιππικού «δραπέτευσαν»-Πανικός και τραυματίες στο κέντρο του Λονδίνου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα