ΑΘΗΝΑ
02:06
|
16.05.2024
Το μνημόνιο αποσκοπεί στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος, συμπεριλαμβανομένης της από κοινού κατασκευής δορυφόρων
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μνημόνιο συνεργασίας υπεγράφη χθες από τον επικεφαλής της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Χασάν Σαλαριέχ, και τον γενικό διευθυντή της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Γιούρι Μπορίσοφ.

Σύμφωνα με τον Σαλαριέχ, το μνημόνιο καλύπτει τη συνεργασία στην κατασκευή δορυφόρων τηλεπικοινωνιών και ανίχνευσης, εργαστηριακές υποδομές, συναρμολόγηση, βάση εκτόξευσης και δοκιμές δορυφόρων.

«Σήμερα το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας καθορίστηκε και τεκμηριώθηκε οριστικά, τα μέρη πέτυχαν εξαιρετική αμοιβαία κατανόηση σε διαφορετικούς τομείς», δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA, ο επικεφαλής της Ιρανικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Ο Σαλαριέχ είπε επίσης ότι η υπογραφή του μνημονίου έρχεται μετά από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία (Roscosmos). Πρόσθεσε ότι η κίνηση επιδιώκει να αναπτύξει και να ενισχύσει τις σχέσεις Ρωσίας-Ιράν στη διαστημική βιομηχανία.

Το Ιράν και η Ρωσία συμφώνησαν να συνεργαστούν στους ακόλουθους τομείς: – Από κοινού σχεδιασμός και κατασκευή δορυφόρων ανίχνευσης και τηλεπικοινωνιών – Ανάπτυξη υποδομών από κοινού – Διεξαγωγή κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Από την πλευρά του, ο Μπορίσοφ είπε ότι η Ρωσία θα βοηθήσει την ιρανική διαστημική βιομηχανία να προχωρήσει. Αναγνώρισε ότι η ιστορία της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών πάει 10 χρόνια πίσω.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας, η κατασκευή δορυφόρων αποτελεί ένα από τα θέματα προτεραιότητας στη διμερή ατζέντα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Επίθεση της Χεζμπολάχ σε βάση του Ισραήλ σε βάθος 35 χιλιομέτρων

Όχι στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα είπαν απόψε χιλιάδες πολίτες στην Αθήνα

Σε κρίσιμη κατάσταση ο Φίτσο μετά την πολιιτκή δολοφονική απόπειρα

Στα τηλέφωνα με Μπλίνκεν και Ισμαήλ Χανίγια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα