Δεν πρόλαβε ούτε ένα 24ωρο να χαρεί την (υπό περιοριστικούς όρους) ελευθερία του ο Ιταλός γενικός διευθυντής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, «No Peace Without Justice», Νίκολο Φίγκα Ταλαμάνκα.
Απόψε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου άσκησε έφεση κατά της χτεσινής απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου να τον αφήσει ελεύθερο με τον όρο χρήσης ηλεκτρονικού βραχιολιού.
Όπως είναι γνωστό ο Ταλαμάνγκα ήταν ο μόνος από τους τρεις υπόπτους που αφέθηκε χτες βράδυ ελεύθερος καθώς ο σύζυγος της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι, και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Πιερ Αντόνιο Παντζέρι αποφασίστηκε να παραμείνουν προφυλακισμένοι για τουλάχιστον έναν μήνα.
Νωρίτερα απόψε ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας ζήτησε την άρση ασυλίας και της ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μαρίας Σπυράκη όχι σε σχέση με το Qatargate αλλά γιατί υπάρχουν ενδείξεις για επιζήμια απάτη για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Politicoَ: Θα κοκκίνιζαν από ντροπή και οι Βοργίες
Στο μεταξύ απόψε το Politico.eu με νέο άρθρο του στηλιτεύει το περιβάλλον προνομίων και προκλητικών ανέσεων που εξασφαλίζουν τα μέλη του ευρωκοινοβουλίου και αξιωματούχοι σε αυτό επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως θα κοκκίνιζαν από ντροπή ακόμη και οι Βοργίες.
Σε άρθρο με τίτλο «Το Κοινοβούλιο με τα Παραθυράκια: Γιατί το σκάνδαλο του Κατάρ ήταν αναπόφευκτο», αναφέρονται χαρακτηριστικά τα πλεονεκτήματα του να είναι κανείς ευρωβουλευτής. Όπως, βασικός μισθός 9,400 δολάρια το μήνα, και διατήρηση παράλληλων (δίχως περιορισμούς) έμμισθων θέσεων εργασίας, όπως κάνει ήδη πάνω από το ένα τέταρτο των ευρωβουλευτών. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Ιταλού ευρωβουλευτή, Σάντρο Γκόζι, που έχει 20 έμμισθες θέσεις εργασίας (πλην του ευρωβουλευτή) με ετήσιες αποδοχές άνω των 360.000 ευρώ.
Το Politico αναφέρει επίσης, πως οι ευρωβουλευτές πέρα από τους μισθούς παίρνουν και ταξιδιωτικό επίδομα 4,700 ευρώ και άλλα 4.800 ευρώ σαν «γενικά έξοδα» για ενοίκιο γραφείων, συνδέσεις με Ιντερνετ κ.α.
Θυμίζει επίσης πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο το προεδρείο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ψήφισε απόφαση με την οποία δεν απαιτείται πλέον από τους ευρωβουλευτές να παρουσιάζουν αποδείξεις για το πού ξόδεψαν τα χρήματα από τα διάφορα επιδόματα.
Τονίζει τέλος ότι η ΕΕ έχει καθιερώσει πλαίσιο προστασίας για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος (whistleblowers), αλλά πως δεν προβλέπεται το ίδιο και για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.