ΑΘΗΝΑ
07:05
|
05.05.2024
Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν χτες στη διάρκεια διαδηλώσεων στη νότια Ιορδανία με έναν νεκρό συνταγματάρχη. Στα ύψη η ένταση από την έκρηξη της ακρίβειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι αρχές της Ιορδανίας προειδοποίησαν πως θα προχωρήσουν στην αυστηρή τιμωρία των δραστών της επίθεσης που προκάλεσε το θάνατο του συνταγματάρχη της αστυνομίας,  Αμπντελραζάκ Αλνταλαμπίχ, νωρίτερα σήμερα το πρωί σε διαδήλωση ενάντια στην ακρίβεια καυσίμων, στη νότια επαρχία Μάαν.

Top Jordan police officer shot dead in fuel price protests - Region - World  - Ahram Online

«Θα πλήξουμε με σιδηρά πυγμή οποιονδήποτε επιχειρήσει να επιτεθεί στις ζωές και τα δημόσια αγαθά και απειλήσει την ασφάλεια του έθνους και του πολίτη» τονίζεται στην ανακοίνωση της Γενικής Ασφάλειας Ιορδανίας, όπου αναφέρεται πως ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της επαρχίας Μάαν, συνταγματάρχης Αμπντούλ Ραζάκ αλ Νταλαμπίχ, υπέκυψε «αφού τραυματίσθηκε από σφαίρα στο κεφάλι» ενώ αντιμετώπιζε τις ταραχές.

Ευθύνες επιρρίφθηκαν «σε μια ομάδα βανδάλων και παρανόμων στην περιφέρεια Χουσεϊνίγια, στην επαρχία Μάαν», που απέχει 218 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας της Ιορδανίας, Αμάν.

Απεργίες πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε επαρχίες της νότιας Ιορδανίας, οι οποίες ξέσπασαν πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα από οδηγούς φορτηγών, ενώ ακολούθησαν οι οδηγοί ταξί και οι αγορές και τα εμπορικά καταστήματα που έκλεισαν την Τετάρτη για να διαμαρτυρηθούν για την αύξηση των τιμών των καυσίμων.

Οι αγορές και τα καταστήματα απεργούν στις επαρχίες Μάαν, Καράκ (114 χλμ. νότια του Αμάν), αλλά και στη Μαντάμπα (35 χλμ. νότια του Αμάν) σε αλληλεγγύη με τους οδηγούς φορτηγών, σύμφωνα με φωτογραφίες και βίντεο που έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα τοπικά ΜΜΕ.

Σε ορισμένα σημεία, οι διαδηλωτές έχουν αποκλείσει με ελαστικά δρόμους στα οποία έχουν βάλει φωτιά ή συμπλέκονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η Γενική Ασφάλεια προειδοποίησε πως «διασφαλίζοντας την προστασία της ελευθερίας της γνώμης και της ειρηνικής έκφρασης, θα δράσει βάσει των διατάξεων του νόμου και κάνοντας χρήση λελογισμένης ισχύος έναντι των ταραχοποιών και αυτών που κάνουν πράξεις βανδαλισμού».

Οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα του ντίζελ, που χρησιμοποιείται εν γένει για τα φορτηγά και τα λεωφορεία, και της κηροζίνης, του κύριου καυσίμου θέρμανσης.

Ενα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης 90 οκτανίων πωλείται περίπου 1,5 δολάριο και ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων κοστίζει 1,6 δολάριο, ενώ ένα λίτρο ντίζελ κοστίζει 1,3 δολάριο και το λίτρο της κηροζίνης πωλείται έναντι 1,2 δολαρίου. Η κυβέρνηση πρότεινε κάποιες αυξήσεις για τους οδηγούς και οικονομικές αρωγές για τις οικογένειες που πλήττονται περισσότερο, όμως οι λύσεις αυτές δεν φάνηκε να ικανοποιούν τους απεργούς.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε την Πέμπτη ειδοποίηση ασφαλείας καλώντας τους Αμερικανούς πολίτες να είναι προσεκτικοί και κάνοντας λόγο για «κλείσιμο δρόμων και για συχνά και απρόβλεπτα επεισόδια ασφαλείας», ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της χώρας.

Οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται ενώ η Ιορδανία φιλοξενεί την Τρίτη μια περιφερειακή σύνοδο κορυφής, με συμμετοχή του Ιράκ, των γειτονικών της χωρών και της Γαλλίας.

Η Ιορδανία αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια άσχημη οικονομική κατάσταση με την ανεργία να έχει φτάσει στο 23% το 2021 και το δημόσιο χρέος της χώρας υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα